Alternativni načini zarade – oblici pasivne zarade u marketingu i dizajnu

U nastavku ovog teksta ćete pročitati kratki pregled nekih ideja za alternativne načine zarade za talentovane kreativce, a neke od njih čak i početnici mogu koristiti. Ove ideje su dugoročno vrlo korisne jer ne morate da konstantno pronalazite poslove u oblasti grafičkog dizajna. Ovaj oblik pasivnog prihoda je pouzdan i siguran je dodatak mjesečnoj zaradi.

Pasivna zarada
Grafički dizajneri, osim uobičajenog načina zarade, imaju mnoštvo alternativnih načina zarade, obzirom na vještine koje posjeduju. Alternativni načini zarade za dizajnere i one koji se bave marketingom su brojni, od pisanja blogova preko influenser marketinga do online podučavanja. Pasivna zarada zahtijeva ulaganje vremena i više nego što bilo koji dizajner očekuje.

Alternativni načini zarade
Postoji mnoštvo alternativnih načina zarade za profesionalce u grafičkom dizajnu, a neki od njih su: pisanje blogova, influenser marketing, partnerski marketing, YouTube marketing, prodaja fotografija i grafičkih elemenata i još mnogo toga. U nastavku teksta je detaljnije objašnjenje za svaku mogućnost zarade ponaosob.

Pisanje blogova
Pisanje bloga je jedan od najčešćih načina pasivne zarade. Neke od najboljih platformi koje možete koristiti su: WordPress, Wix, Blogger, Ghost i druge. Pisanje bloga zahtijeva posvećenost i vrijeme. Blog nije način zarade za nestrpljive, jer publiku ne možete osvojiti preko noći. Tematika bloga se svakako treba ticati oblasti u kojoj ste ekspert. Profesionalne vještine pisanja će vam omogućiti da gradite vlastitu publiku i imate posjećen blog. Posjećenost bloga će utjecati na mogućnosti i visinu zarade. Nakon što pokrenete vlastiti blog i počnete redovno objavljivati, tada postoji mnogo načina zarade. Najčešći put kojim možete ići je prikazivanje oglasa na web stranici, copywriting, pisanje sponzorisanih tekstova, prodaja raznih usluga iz oblasti digitalnog marketinga i dizajna, e-knjige itd.

Influenserski marketing
Influenserski marketing podrazumijeva saradnju utjecajnih pojedinaca i eksperata sa velikim brojem sljedbenika u svrhu promocije određenog brenda. Influenseri mogu biti i utjecajni pojedinci iz oblasti grafičkog dizajna ili marketinga koji su svoje vještine uspjeli da prezentuju na društvenim mrežama na upečatljiv i jedinstven način. Možete postati influenser na razne načine, ali u svijetu dizajna videozapisi su najbolji način. Dizajn je vrlo vizualan i publika preferira učenje o praksama i procesima dizajna kroz video upute. Tako da su YouTube tutorijali jedan od najčešćih načina za povezivanje sa publikom iz ove oblasti. Nakon što se etablirate kao influenser u određenoj niši marketinga ili dizajna, onda možete to da unovčite. Najčešće je to kroz saradnju sa softverskim kompanijama čiji su proizvodi ili usluge usko povezane sa oblastima u kojima se predstavljate kao ekspert.

Partnerski marketing
Partnerski marketing podrazumijeva oblik oglašavanja proizvoda i/ili usluga u kome oglašivač plaća proviziju partneru za usmjeravanje prometa na web stranicu oglašivača. Mnogi dizajneri i marketing stručnjaci imaju svoje web stranice ili YouTube kanale. Dakle, na svojoj web stranici ili YouTube kanalu možete oglašavati proizvode ili usluge usko vezane za ono čime se bavite uz određenu nadoknadu. Većina hosting provajdera ima određene partnerske programe, što znači da ćete zaraditi proviziju svaki put kad se neko prijavi za hosting preko poveznice na vašoj stranici. Također, stranice kao što jer Fiverr nude razne affilate programe.

Online podučavanje
Online učenje je postalo uobičajen način usvajanja određenih znanja i vještina. Dizajneri svoje znanje prenose drugima putem kurseva na platformama kao što su Udemy, Alison, CreativeLive, Skillshare i druge. Ali i putem kurseva organizovanih od strane određenih agencija, ili samostalno organiziranih predavanje, te putem YouTube tutorijala. Možete snimiti video, podcast ili bilo koji drugi format, a vaši klijenti mogu ih platiti pružajući vam pasivni prihod u tom procesu.

YouTube kanal
Jedan od najboljih i najbržih načina da dođete do pasivne zarade jesu YouTube tutorijali. Milioni ljudi provode stotine sati na ovoj platformi gledajući razne videozapise. YouTube je, očito, najpopularnija platforma za prikaz i gledanje videozapisa. Stoga postoji i mnogo dizajnera koji putem tutorijala zarađuju novac dijeleći svoje dizajnerske vještine i savjete na YouTubeu. Na slijedećem linku možete pogledati i najpopularnije YouTubere u oblasti grafičkog dizajna. Tutorijale, kao i kurseve, možete održavati na nekom od jezika regije (bhs) ili na engleskom jeziku.

Dizajn šablona
Dizajn šablona (urneka) i grafičkih elemenata ili resursa na tržištima poput Creative Market, GraphicRiver, Envato, Fotolia ili Design Cuts se pokazao isplativim. Mnoštvo početnika u dizajnu ili onih koji nemaju potrebno dizajnersko iskustvo i vještine su u potrazi za gotovim proizvodima, odnosno šablonima i grafičkim elementima za različite vrste potreba. Kreiranje šablona koji su univerzalno korisni donosi pasivnu zaradu, a ti šabloni mogu biti:

1. prezentacije – vještine dizajna iskoristite za kreiranje slajdova koje možete prodavati,
2. biografije – veoma traženi šabloni za predstavljanje poslodavcima,
3. izgled web stranica,
4. vizitke, letci, brošure – kreiranje ovih šablona se odlično prodaje malim kompanijama koje nemaju novca za vlastiti unikatan dizajn,
5. makete/mockup-ovi – brojne stranice (Envato, Etsy) otkupljuju i prodaju razne vrste grafičkih modela kreiranih u psd ili ai,
5. infografika – kreirane šablone infografike možete prodavati na brojnim stranicama, kao što su Visual.ly, Fotolia, iStock i druge.


Prodaja dizajnerskih alata i fontova
Kao dizajner ste sigurno nekad online potražili i iskoristili neke od dizajnerskih alata, elemenata i fontova za vlastiti dizajn. Takvi alati uveliko olakšavaju rad svakog dizajnera na razne načine. Kreativni dizajneri eksperimentišu sa novim resursima, pa biste trebali razmotriti dizajn i prodaju vlastitih alata dizajnerskoj zajednici na stranicama kao što su Creative Market, Fonts.com, MyFonts itd. To su alati poput:

1. četki
2. fontova
3. teksture
4. gridova (mreže)
5. ikonica
6. UI setova (setovi za korisnički interfejs).

Prodaja fotografija
Ako ste talenat za fotografisanje, vrlo lahko taj talenat možete unovčiti. Online postoji mnoštvo stranica koje prodaju i otkupljuju fotografije različitog sadržaja. Neke od tih stranica su: Adobe Stock, Shutterstock, Etsy, Alamy, PhotoShelter, iStock Photo, Getty Images, Depositphotos itd.

E-knjiga
Ako imate dobro posjećen blog, YouTube kanal ili stranicu na nekoj od društvenih mreža sa velikim brojem pratilaca, e-knjiga je odličan način da dodatno zaradite. Prvobitno birate popularnu tematiku koju će knjiga obrađivati, i nakon što napišete knjigu birate platformu na kojoj ćete istu objaviti. Naravno, mnogobrojne su prednosti pri objavljivanju, ali i zaradi, ako knjigu pišete na nekom od svjetskih jezika. Na slijedećem linku možete pročitati i vodič za e-knjige.

Dizajn aplikacija
Aplikacije su sve više tražene u svijetu dizajna. Za izgradnju aplikacija potrebno je vrijeme i novac, pa će ovo biti dugoročna investicija s dobrim povratom. Osim ideje o tome kakvu biste aplikaciju trebali kreirati, potrebno je osmisliti i sve elemente unutar aplikacije (logotip, boje, …). Aplikaciju možete unovčiti na razne načine, od plaćenih aplikacija preko pretplata do oglašavanja putem aplikacije.

Zaključak
Bilo da imate redovna primanja ili ne, dodatna pasivna zarada je važna, kako zbog novca, tako i zbog usavršavanja vještina. Stoga, ako imate volju i posebne talente za dizajn, mogli biste se iznenaditi kad otkrijete koliko novca zapravo možete zaraditi prodajom svojih dizajnerskih vještina ili proizvoda na ovakav način. Osim gore navedenih načina pasivne zarade, postoji i mnoštvo drugih načina koje možete sami otkrivati (email marketing, prodaja printanih proizvoda online ili putem štamparija i slično).

Alternativni načini zarade zahtijevaju vrijeme i puno eksperimentisanja kako biste vidjeli šta se uspješno prodaje, zato nemojte se obeshrabriti ako odmah ne počnete zarađivati dodatni prihod. Pasivna zarada je dugotrajan proces, stoga počnite s nekim od ovih alternativnih načina zarade i pokušajte dokučiti kako najbolje iskoristiti svoje znanje i kreativne vještine.

marketingfancier.com

Ponedjeljak, 05.04.2021. / mreza-mira.net