Kako napisati dobru molbu za posao i privući pažnju poslodavca?

Kako napisati dobru molbu za posao i privući pažnju poslodavca?

Kako napisati dobru molbu za posao i privući pažnju poslodavca?

"Ne postoji jedna univerzalna molba za oglas za posao, već molbu morate modificirati za svaki pojedini oglas."

Svrha molbe

Svrha molbe je da se kao kandidat predstavite na najbolji mogući način i privućete pažnju poslodavca. Za razliku od životopisa koji sadrži mnogo raznih informacija o kandidatu, u molbi se predstavljate ciljano i želite uvjeriti poslodavca da ste idealan kandidat za raspisano radno mjesto i da Vas želi osobno upoznati. Dakle, cilj Vaše molbe je da Vas potencijalni poslodavac prepozna kao zanimljivog kandidata i da Vas pozove na razgovor za posao.
Stoga ne postoji jedna univerzalna molba za oglas za posao, već molbu morate modificirati za svaki pojedini oglas. Ukoliko se javljate na ista radna mjesta, molbu također morate preinačiti jer su u svakom oglasu prioriteti drugačije postavljeni, tj. pojedini uvjeti drukčije su rangirani. Često vrijedi pravilo da poslodavci u svojim oglasima kreću od najvažnijih kriterija i idu prema manje važnima. Također morate biti svjesni da poslodavac raspisuje natječaj za idealnog kandidata, što ne znači da on u stvarnosti postoji. Tako da uvijek ima smisla prijaviti se za radno mjesto ukoliko ispunjavate većinu ključnih, u oglasu opisanih kriterija.


Kako pristupati pisanju molbe?

Oglas i radno iskustvo

Za pisanje molbe Vam je prvenstveno potreban oglas na koji se javljate. Također Vam je potreban popis svih poslova (ne radnih mjesta!) koje ste radili, a koji je u idealnom slučaju ionako dio Vašeg životopisa. Ako nije, ovo je prvi korak koji morate napraviti.
Ovaj je korak često prvi korak za mlađe kandidate koji prvi put traže posao. Ukoliko još nemate “formalnog” radnog iskustva, ovdje krećete s ostalim radnim iskustvom koje ste zasigurno skupili tijekom studija, radeći studentske poslove ili volontirajući. Ako niste skupili radno iskustvo, onda navedite svoja najveća postignuća na fakultetu (studentske razmjene, aktivnosti tijekom studija, zanimljive radove koje ste napisali). Mnogi studentske ili honorarne poslove ne smatraju radnim iskustvom što je velika pogreška – zapamtite da je svako radno iskustvo koje ste stekli važno čak i ako ono nije na prvi pogled izravno povezano s Vašom stručnom spremom!
Stoga za početak napravite popis svih poslova koje ste ikada radili, npr.: kopiranje dokumenata, odlaganje dopisa u registrator itd. Kada ste završili svoj popis, poslove grupirajte prema vrstama poslova, primjerice kopiranje dokumenata i odlaganje dopisa se mogu sažeti pod naziv „administracija“, itd. Ako niste sigurni kako odrediti kategorije, pročitajte nekoliko oglasa pa ćete u oglasima vidjeti na koji se način grupiraju razne vrste poslova.
U oglasu ćete pronaći podatke o poslodavcu, naziv radnog mjesta, potrebno radno iskustvo i ostalo potrebno znanje i tražene vještine. Ukoliko poslodavac nije u svom oglasu naveo svoje kontakt podatke (adresu), iste ćete pronaći na njegovoj internet stranici.

Određivanje prioriteta u oglasu

Prema redoslijedu kako su navedeni, često možete zaključiti i redoslijed prioriteta. Dakle, ako je prvi uvjet radno iskustvo od najmanje 5 godina, za pretpostaviti je da je iskustvo u tom oglasu važno. Naravno, ovo nije pisano pravilo, no načelno se u oglasu potrebno znanje i vještine rangiraju prema prioritetu, počevši od najvažnijih kriterija.
Zvuči kao naporan posao? Pisanju molbe se u svakom slučaju treba pristupiti ozbiljno, jer će Vaša molba u suprotnome ostati nezamijećena. Ako ste dobro napisali molbu, poslodavac će čitajući istu zaključiti da ste zanimljiv kandidat i pozvati Vas na razgovor za posao. Kako to postići?

Struktura molbe

Osnovni podaci

Baš kao i ostala službena korespondencija, molba ima određena pravila. Mora sadržavati:

 • podatke o pošiljatelju: ime, prezime, ulica, grad -> datum rođenja, e-mail adresa ili broj mobitela kao svi ostali podaci idu u životopis!
 • podatke o primatelju: naziv tvrtke (uključujući pravni oblik – d.o.o., d.d. itd.), naziv kontakt osobe ukoliko je navedena u oglasu, ulica, grad
 • mjesto i datum: U Zagrebu, 26.10.2015. ili U Zagrebu, 26. listopada 2015.
 • predmet (svrha dopisa): u slučaju molbe je to Molba za radno mjesto xy
 • oslovljavanje: Poštovani, ili Poštovana gospođo Horvat, – ukoliko je u oglasu navedeno ime kontakt osobe
 • tekst molbe (vidi točku Struktura molbe)
 • završetak molbe
 • završni pozdrav
 • potpis tj. ime i prezime pošiljatelja

Tekst molbe

Primjeri CV-aU idealnom slučaju posjedujete sve što je navedeno u oglasu. Često ispunjavate samo pojedine kriterije. Kako u tom slučaju pristupati pisanju molbe?
Molba nakon navođenja osnovnih podataka iz točke 1. ima sljedeću strukturu:

Uvodna rečenica

Primjeri:

 1. Javljam se na oglas na radno mjesto xy, objavljen na stranicama boljiposao.com.
 2. Nedavno sam diplomirao/la u roku ili s prosjekom ocjena x,x i tražim posao na kojem bih se mogao/la dokazati.
 3. U Vašem oglas objavljenim na xy tražite administrativnog suradnika sa znanjem talijanskog jezika. S obzirom da sam završila ekonomski fakultet i posjedujem znanje talijanskog na C1 razini, želim se natjecati na gore navedeno radno mjesto.

U uvodnoj rečenici ne možete puno pogriješiti. Neki stručnjaci predlažu da se ovdje krene s pomalo kreativnim rečenicama poput „Ako tražite odgovornu osobu koja s lakoćom i na vrijeme odrađuje povjerene joj poslove, ne tražite dalje!”. Takav način pisanja stvar je osobnog ukusa. Najvažnije da je ono što napišete autentično, dakle da se radi o rečenici koju biste sami napisali i izgovorili...

Ostatak savjeta pročitajte na linku.
Treba Vam pomoć pri pisanju molbe?
Dogovorite svoj prvi sat karijernog savjetovanja!
Piše: Marianne Martinuš, moja-karijera.hr

Srijeda, 10.02.2016. / http://www.posao.hr/