I Nijemci iseljavaju u druge države iz financijskih razloga

Stopa iseljenika iz Njemačke je s 5,1 posto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje.

Njemački emigranti pretežno su visoko obrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 posto njih ima sveučilišnu diplomu ili su doktori znanosti, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina njemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina. To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji, velik dio ispitanika emigrirao je iz profesionalnih razloga. ''Često se radi o sljedećem koraku u karijeri", rekao je politolog Andreas Ette prilikom predstavljanju rezultata studije u Berlinu.

Samo 18 posto ispitanika je odgovorilo da Njemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji, prenosi Deutsche Welle.

Za većinu emigranta odlazak u inozemstvo se isplatio i financijski. ''Više od 60 posto ispitanika reklo je da im je neto prihod kućanstva u inozemstvu bolji ili puno bolji od plaće koju su imali posljednjih mjeseci u Njemačkoj", rekao je Ette. U prosjeku se neto osobni prihod povećao za 1186 eura mjesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzir uzme različita kupovna moć zemalja u koje su Nijemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inozemstvu profitirali svi emigranti, a pogotovo oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posljedice emigracije: za 40 posto iseljenika društveni kontakti su se u inozemstvu malo pogoršali.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inozemstvu trenutno živi oko četiri milijuna Nijemaca. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. U istom razdoblju oko 130.000 se vrati. Zbog toga Njemačkoj ne prijeti trajni gubitak kvalificiranih radnika, takozvani odljev mozgova. Studija pokazuje da je boravak u inozemstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politolog Andreas Ette kaže da bi se prije moglo govoriti o ''cirkulaciji mozgova".

U proteklih deset godina Švicarska je bila daleko najpopularnije odredište njemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nijemaca preselilo se u susjednu zemlju. 127.000 je otišlo u Sjedinjene Američke Države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Njemačke je s 5,1 posto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje. Tako se, primjerice, iz SAD-a iseljava 0,7 posto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska bilježi visokih 10 posto.

Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentrira na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različita odredišta u svijetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Wiesbadena radio sa sociolozima Sveučilišta Duisburg-Essen. Anketirano je više od 10.000 njemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su se preselili u inozemstvo u razdoblju između srpnja 2017. i lipnja 2018. godine ili su se u istom razdoblju iz inozemstva vratili u Njemačku.

Članak je prenesen s portala poslovni.hr

Srijeda, 11.12.2019. / posao.hr