Ćorluka: Kako sam napravio kompaniju koja zapošljava 1.500 radnika

Ćorluka: Kako sam napravio kompaniju koja zapošljava 1.500 radnika

Petar Ćorluka osnivač kompanije Violeta i predsjednik uprave današnje istoimene grupacije gostovao je u emisiji “Ja preduzetnik”. Govorio je o tome kako se u 32. godini upustio u preduzetništvo kroz trgovinu južnim voćem, zašto odlučuje da iz trgovine pređe u proizvodnju i zašto baš toalet papira, šta je to što mu je pomoglo na početku a šta ga je vodilo dalje…
– Ja sam dijete iz porodice koja se bavila poljoprivredom, a i to je jedna vrsta poduzetništva. U to vrijeme nisam imao plan, ali sam uvijek pratio trendove i uklapao se. Završio sam gimnaziju u Grudama, studij u Sarajevu. Nakon toga sam se vratio u Grude i zaposlio u državnu firmu koja se bavila proizvodnjom asfalta i cestogradnjom. Tu sam radio sedam godina, no napustio sam taj posao s nekih 32 godine. Imao sam puno energije i želje za stvaranjem novih vrijednosti. Tada nisam znao šta se može ni šta treba da radim, ali kako kažu, sreća prati hrabre – započeo je Ćorluka priču o nastanku kompanije koja danas u nekoliko sektora zapošljava 1.500 ljudi.

Bilo je rizično napustiti državni posao, no Ćorluka je kazao kako je to vrijeme bilo drugačije jer je ekonomija bila stabilna a on je osjetio kako treba i može raditi nešto drugačije.

– To su bile najbolje godine za početak jer tržište nije bilo prezasićeno ni trgovcima ni proizvodima. Tek se počela uvoziti roba iz inostranstva i mislim da je to bilo najbolje vrijeme za početak. Počeli smo s trgovinom i prodavali sve i svašta da bismo mogli preživjeti a tek kasnije smo odredili neki smjer u kojem ćemo ići – ispričao je.

Prva akumulacija kapitala uvijek je iz trgovine, objašnjava Ćorluka koji kaže da se posao razvijao korak po korak.

– Na početku sam bio trgovac južnim voćem. Uzimao sam zelene banane za koje sam napravio komore za dozrijevanje. Dakle kupovao sam polu-proizvod a plasirao na tržište gotov proizvod. Konkurencija je u to vrijeme bila mala i mogao sam sve vrlo brzo prodati i dobro zaraditi. Nakon nekoliko godina svi su krenuli u taj posao a ja sam onda krenuo u drugom pravcu – ispričao je.

Logičan slijed bio je pokretanje proizvodnje.

– Novci koji se zarade u trgovini bilo bi poželjno da se transformiraju u proizvodnju jer ona jedina stvara novu vrijednost. Ja sam se tu odlično snašao. Sve je počelo s proizvodnjom toalet papira. To je najjednostavnija proizvodnja. Tu ne možete puno pogriješiti jer proizvod je sam po sebi jednostavan. No nismo na tome stali. Krenuli smo i u proizvodnju pelena koje su najsloženiji proizvod za koji danas koristimo 23 sirovine koje uvozimo s 3 kontinenta. U počecima smo imali mala skladišta koja smo rentali i najjednostavnije mašine. No ubrzo smo uvidjeli da je konkurencija prejaka, da moramo izgraditi nove pogone i nabaviti najsavremeniju opremu. Za proizvodnju pelena danas koristimo najbolju tehnologiju iz Japana i najsavremeniju mašinu s najboljim performansama – ispričao je Ćorluka.

Kaže kako nije imao straha da širi posao. Racionalno su trošili i investirali sve što zarade.

– Meni osobno taj kapital koji firma donosi nije potreban nego se sve reinvestira – kazao je.

Govorio je i o poslovnoj odluci da preuzme čuvenu kompaniju Lasta u stečaju.

– Najbolje je kad kupite firmu u stečaju jer onda znate da je to propalo i da morate baš puno uložiti i sve promijeniti. Kad preuzmete neku firmu koja već ima sve uhodano a nije baš dobra teže je nju popraviti nego sve promijeniti. U Lasti smo sve promijenili ali su ostale uspomene, brend, lokacija… Iskoristili smo to maksimalno ali smo i uložili maksimalno jer se nije moglo nastaviti s istim načinom proizvodnje, morali su se implementirati najnoviji trendovi… – ispričao je Ćorluka.

 

Ostatak vijesti pročitajte ovdje.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Nedjelja, 21.05.2023.