Pitate se kada na godišnji odmor? Treba ga uzeti prije nego se pojave prvi znakovi umora

Pitate se kada na godišnji odmor? Treba ga uzeti prije nego se pojave prvi znakovi umora

Bolje je uzeti nekoliko kraćih odmora nego manji broj duljih, pokazala su ispitivanja.
Često razmišljate o tome kako biste voljeli nekoliko slobodnih dana kako biste se mogli barem na kratko posvetiti sebi i odmoriti? Imate još starog godišnjeg? Možda je sada pravo vrijeme da ga iskoristite. Stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako je važno ne dopustiti samome sebi da pregorite od posla i stresa. "Odmaranje je prekidanje, usporavanje ili promjena aktivnosti radi obnavljanja funkcionalne sposobnosti organizma. Pri tome su važna 4 elementa: vremenski raspored odmora, trajanje odmora, broj odmora te oblik odmora. Oporavak je brži što je rad u fazi umora ranije prekinut."

To znači da je jako bitno otići na odmor prije nego se pojave prvi znakovi umora. Bolje je uzeti nekoliko kraćih odmora nego manji broj duljih, pokazala su ispitivanja, ali imajte na umu da odmor ne smije trajati prekratko jer u tom slučaju neće doći do potpunog oporavka organizma.

Preporučuju da se koristi oko 10 dana godišnjeg odjednom jer je toliko organizmu potrebno da se obnovi i napuni pozitivnom energijom. "Prema nekim procjenama to je najkraće vrijeme za kojeg može doći do potpunog oporavka organizma i nakupljanja snage za nastavak rada. Također se preporučuje svaka tri mjeseca uzeti kraći odmor od nekoliko dana ili jedan duži odmor od najmanje 7 dana nakon 6 mjeseci neprekinutog rada."

Kod većina ljudi pokazalo se da više od 30 dana godišnjeg u komadu ima i negativan učinak na radnu sposobnost. U tom slučaju, kada se vratite na posao, trebat će vam puno duži period prilagodbe i motivacija za rad će u početku biti znatno manja nego inače.

Cijeli članak pročitajte na vecernji.hr

Četvrtak, 22.07.2021. / posao.hr