Njemačka otvara širom vrata stranicim radnicima – uvodi se i “karta prilika”

Njemačka otvara širom vrata stranicim radnicima – uvodi se i “karta prilika”

Njemačka ekonomija nikako ne uspijeva riješiti problem manjka radne snage, a vlada se nada da će ga barem malo uspjeti ublažiti liberalizacijom imigracije.

Kako navodi Financial Times, ministar rada Hubertus Heil izjavio je kako će Njemačka stvoriti “jedan od najmodernijih imigracijskih režima u Evropi” kako bi ublažila manjak radnika što je postalo ”prava kočnica ekonomskom rastu”.

Ministar Heil ističe kako je imigracijska reforma dio šire kampanje vlade kancelara Olafa Scholza kojoj je cilj privući talentirane radnike iz cijelog svijeta, ublažiti utjecaj nepovoljnih demografskih trendova i omogućiti priljev dovoljnog broja kvalificiranih radnika što je postao vodeći problem za neke od najvećih europskih kompanija, prenosi Poslovni dnevnik.

U razgovoru za FT Heil je kazao kako u mnogim sektorima njemačke industrije vlada “očajnička” potraga za radnicima, a situacija će u budućnosti biti samo još gora, s obzirom da generacija baby boomera polako odlazi u mirovinu.

– Njemačkoj će nedostajati 7 miliOna radnika do 2035. ako nešto ne učinimo – kazao je Heil.

– A to u konačnici može postati prava kočnica našem ekonomskom rastu – dodao je ministar zadužen za resor rada. Izmijenjena imigracijska regulativa, koju bi Bundestag trebao odobriti u idućih nekoliko sedmica, uklonit će dobar dio postojećih barijera useljavanju i zapošljavanju stranaca u Njemačkoj.

Primjerice, stranci će moći dobiti posao iako nemaju profesionalnu kvalifikaciju prema njemačkim standardima, pojasnio je Heil.

– Bit će dovoljno da imaju ugovor o radu s njemačkim poslodavcem, nešto radnog iskustva i da su završili strukovno obrazovanje u svojoj državi – dodao je ministar.

Njemačka će također uvesti i “karte prilika” koji će imigrantima omogućiti prikupljanje bodova temeljem njihova strukovnog obrazovanja i radnog iskustva, znanja njemačkog jezika te dobi ispod 35 godina.

– Ko bude imao dovoljno bodova, moći će doći u Njemačku potražiti posao – kazao je Heil koji je na toj ministarskoj poziciji od 2018. godine. Drugi zakon koji će uskoro biti upućen u parlamentarnu proceduru omogućit će strancima lakše dobivanje njemačkog državljanstva.

Ostale vijesti pročitajte ovdje.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 16.05.2023.