Kako spriječiti kolegu da uzme Vaše zasluge?

Kako spriječiti kolegu da uzme Vaše zasluge?

Jeste li ikada došli u situaciju da je netko preuzeo zasluge za vaš rad? Na poslovnom ste sastanku, a vaš kolega ‘bez pardona’ iznosi ostalima vaše ideje, ali u svoje ime, kao da su njegove? Trenutak šoka nakon takve situacije dovodi vas do pretjerivanja i glavom vam kruže rečenice poput: ‘Kako se usuđuje? Što ostatak tima sada misli da je moja uloga? Kuhati kavu i sjediti u uredu?’ Trenutak prolazi, a tim prelazi na novu temu. Dok ste bili u šoku i zamišljali situacije u svojoj glavi, prošlo je vrijeme za progovoriti i ispraviti pogrešku. Svi su sigurni da je ta odlična ideja došla od vašeg kolege, a ne od vas. U nastavku pročitajte kako spriječiti kolegu da uzme vaše zasluge, a svoje savjete iznijela je Jo Miller, izvršna direktorica tvrtke Be Leaderly.


Naučite kako spriječiti kolegu da uzme vaše zasluge

Zapravo postoji samo jedan siguran način za sprječavanje toga, a to je jasno i glasno uzimanje zasluga za ono što radite. Novinar koji je osvojio Pulitzerovu nagradu, Fawn Germer, na tu temu rekao je “Ako ne uzmete zasluge za ono što radite, vjerojatno će ih netko drugi uzeti umjesto vas.”

Pročitajte više: Evo kako prihvaćanje nesavršenosti može poboljšati uspjeh na poslu, ali i odnos s kolegama!

Na žalost, javno traženje zasluga nije ugodno za većinu ljudi. Teorija koju je iznijela Jo Miller je sljedeća: Svi smo surađivali s nekim tko je uvijek pretjerivao i bio hvalisavac. Bio je najglasniji oko svega što je napravio i svi su to morali znati. Svaki puta, vidjevši tu osobu i što ona radi, pomislili smo “nikada ne želim biti takva osoba” i zbog toga prestajemo tražiti zasluge za svoj rad, čak i u situacijama kada je to prikladno i potrebno. No, je li bolje uzeti zasluge za nešto za što ste se trudili, uzeti svoju stvar sebi u ruke, ili to samo tako ostaviti kao da je neka slobodna stvar koja stoji na stolu i bilo tko ju može uzeti? Što od toga smatrate većim zlom?

Postoji i način na koji možete uzeti zasluge tako da ne ispadnete “ta osoba”, hvalisavac. Na primjer, prije zakazanog sastanka pošaljite e-mail s porukom “Upravo sam dovršio financijsko modeliranje za ovo tromjesečje i započeo s radom za sljedeće. Ako imate bilo kakvih pitanja, ili želite razgovarati o rezultatima, slobodno mi se javite!” Osim toga, možete to priopćiti timu i na početku sastanka. Tako ćete spriječiti da netko drugi to kaže prije vas i nećete se dovesti u neugodnu situaciju. Ako kolega ipak pokuša preuzeti zasluge za to, postoje i načini kako mu odgovoriti i ne dopustiti im da vaš trud “bace u vatru”!

Pročitajte više: Kako reagirati kad kolege uzimaju zasluge za vaš rad?


3 koraka za diplomatsko i odlučno odgovaranje kolegi koji je uzeo vaše zasluge


Korak 1: Odmah progovorite

Zamislite da se već drugi puta ponavlja ista situacija, isti kolega na sljedećem sastanku uzima vaše zasluge, a na prvom sastanku ste od šoka izgubili vrijeme da progovorite. Što god radili, nemojte dopustiti da taj trenutak opet prođe. Čak i ako ćete nekog prekinuti, odmah recite kako stvari stoje i izborite se za sebe. Nemojte pokazati da ste uznemireni, nasmiješite se i s toplinom i autoritetom kažite pristojno: “Da bismo razjasnili svaki nesporazum, ono što kolega pokušava reći je da smo surađivali u radu na ovome. Kolega je vodio početno prikupljanje podataka, dok sam ja osmislio metodologiju i izvršio analizu.”

Zašto reći da je bila suradnja, čak i ako nije? Na taj ćete način pokazati da ste dobra osoba i sačuvati obraz kolege pred timom, a pravi ćete razgovor s njim održati privatno, kasnije.


Korak 2: Obavite razgovor u privatnosti

Nakon sastanka, priđite kolegi u privatnosti i pitajte ga ima li vremena za razgovor. Nakon dopuštenja, dajte mu do znanja da poštujete njegov rad i njegov doprinos timu i da nećete oklijevati ubuduće ga javno hvaliti za njegove doprinose. Zatim, pristojno recite: “Ali ako opet budete uzimali zasluge za moj rad, reći ću sve javno. Je li to jasno?” Nakon toga, pažljivo poslušajte što ima za reći na to. Razgovor zatvorite zahvaljujući mu na razumijevanju.


Korak 3: Ponovite

S prva dva koraka, stvar bi trebala biti riješena. Ali u slučaju da se ponovi, budite na oprezu i spremni za razgovor, prvo javno, a zatim, kasnije, privatno. Ako se i dalje nastave iste situacije te isti kolega preuzima vaše zasluge, žalite se vašim nadzornim ljudima i podijelite s njima sve što se dotada dogodilo. Time ćete potvrditi da ste s kolegom postupili odraslo i poduzeli razumne mjere. Kratak i neugodan razgovor bit će daleko manje stresan od rada u nepravednom timu, u kojem svatko uzima svačije zasluge i pohvale!

Utorak, 17.08.2021. / https://www.womeninadria.com/