Centrotrans povećao plate radnicima za 38 posto

Centrotrans povećao plate radnicima za 38 posto

U prostorijama kompanije Centrotrans d.d. Sarajevo danas je održana tradicionalna godišnja konferencija za medije na kojoj je istaknuto da kompanija Centrotrans 2022. godinu završava sa pozitivnim poslovnim rezultatom.

Povećan je broj linija, zabilježeno je povećanje broja putnika, modernizovane su usluge kako bi korisnicima osigurali ugodnija putovanja a istaknuto je i to da je za 2023. godinu planiran rast svih parametara kao i investicije od oko 8,1 miliona KM.

U 2022. godini ova kompanija nabavila je 44 autobusa. Danas kompanija Centrotrans u javnom Prigradsko-gradskom prijevozu putnika na području Kantona Sarajevo saobraća sa 185 autobusa, a ukupan broj autobusa koji čine vozni park Centrotransa u 2022. je 256, što je za 20,70 više nego u 2021. godini.

Predsjednik Uprave kompanije Centrotrans Safudin Čengić, na godišnjoj konferenciji za medije, istakao je da je 2022. godina bila izazovna ali je kompanija ipak poslovala pozitivno. Autobusi Centrotransa prešli su 13.855.679 miliona kilometara prilikom čega je prevezeno preko 13.898.476 putnika.

Izazovi koji su obilježili 2022. godinu kao što je narušen poslovni ambijent inflacijom, ratom u Ukrajini te rastom cijena energenata/goriva, praćeno je kontinuiranim nedostatkom kvalifikovanih kadrova, ali i pored navedenog Centrotrans je pronašao način da uspješno prebrodi sve prepreke.

– Tokom prethodne godine imali smo povećanje broja radnika, redovnu isplatu plata i drugih primanja, isplaćen je regres, naglasio je Čengić.

Istakao je da su u 2022. godini bruto primanja uposlenika uvećana za 32 posto u odnosu na 2021. godinu, te da su automatski i neto primanja po uposleniku uvećana za 38 posto u 2022. u odnosu na 2021. godinu.

Kako je istaknuto, Centrotrans je zadržao lidersku poziciju u međunarodnom saobraćaju, te su u domaćem saobraćaju realizovane aktivnosti na pokretanju novih linija i polazaka, a što je uvjetovano potrebama putnika.

Posebno mjesto u 2022. godini zauzela je pozicija substitucije tramvaja u javnom gradskom prijevozu u vrijeme rekonstrukcije pruge gdje je Centrotrans za potrebe realizacije ovog prijevoza u 2022. godini prešao 1,3 miliona kilometara na trasi pruge, prevezeno je 4 miliona putnika samo na ovoj trasi, te je angažovano 20 + 12 autobusa uključujući i autobuse sa Hrasnice i Dobrinje. Ukupno 42 + 22 vozača su svakodnevno bila angažovana na ovom prevozu i još uvijek su.

Značajne rezultate ostvario je i Centrotours koji posluje unutar kompanije Centrotrans d.d. Sarajevo. Kao oficijelni prijevoznik Nogometne reprezentacije BiH, Centrotours je organizovao brojna putovanja unutar i van BiH. U prethodnoj godini uspješno su realizovani projekti: Turska, Egipat, Albanija, Jadran kroz koje je usluženo 16.000 putnika, što je više za 54 posto u odnosu na 2021. godinu. U planu Centrotoursa za 2023., pored povećanja broja putnika, novi programi krstarenja, vjerska putovanja, te daleka putovanja su ono što očekuje korisnike usluga Centrotoursa.

Centrotrans planira pozitivne poslovne rezultate i za 2023. godinu te nastaviti sa ulaganjem u modernizaciju voznog parka kojima će se zadovoljiti potrebe putnika.

Osim povećanja svih parametara planira se investicija u vrijednosti od 8,1 miliona KM, kao i kontinuirano unaprjeđenje usluga prijevoza unutar i van granica BiH.

Ostale vijesti pročitajte OVDJE.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 22.12.2022. / biznisinfo.ba