6 savjeta kako se nositi s toksičnim kolegama na radnom mjestu

6 savjeta kako se nositi s toksičnim kolegama na radnom mjestu

Toksično radno okruženje je ono u kojem se nalaze radnici koji pokazuju ponašanje koje je štetno za druge radnike, što može uključivati verbalno nasilje, mobbing, izbjegavanje odgovornosti, konstantno kritiziranje, konkurentnost i druge negativne pojave. Ovo može imati štetan utjecaj na psihološko i fizičko zdravlje radnika, kao i na radnu atmosferu i produktivnost.

Srećom, postoje načini da se nosi s toksičnim kolegom na radnom mjestu. Slijedeći ovih šest savjeta, moći ćete održavati profesionalnost, izbjegavati konfrontaciju, pronaći podršku, dokumentirati incidente i razmisliti o promjeni radnog mjesta ako se osjećate kao da vam toksični kolega konstantno uništava radno okruženje.

1. Održavajte profesionalnost: Toksični kolega može pokušati izazvati vaše emocije, ali je važno da ostanete profesionalni i da se ne pustite provocirati.

2. Izbjegavajte konfrontaciju: Ako je moguće, izbjegavajte izravnu konfrontaciju s toksičnim kolegom. Umjesto toga, koristite neutralne i oprezne riječi kada razgovarate s njima.

3. Razmislite o distanciranju: Ako vam se čini da vam toksični kolega stalno daje negativne ili uznemirujuće komentare, možete se distancirati od njih i raditi na projektima s drugim kolegama.

4. Pronađite podršku: Potražite podršku od svojih kolega ili šefa. Ako se osjećate ugroženo ili uznemireno, važno je da razgovarate s nekim tko će vam pružiti podršku.

5. Dokumentirajte: Ako se susretnete s toksičnim ponašanjem, važno je da ga dokumentirate. Zapišite datume, vrijeme i detalje o incidentima koji se dogodili, i to prezentirajte svom šefu kako bi se znalo za problem i kako bi se riješio

6. Razmislite o promjeni radnog mjesta: Ako se osjećate kao da vam toksični kolega konstantno uništava radno okruženje, možda je vrijeme da razmislite o promjeni radnog mjesta.

Svakako treba istaknuti da je najvažnije da razgovarate sa svojim šefom, tako da se problem može riješiti na način koji najbolje odgovara vašem radnom okruženju.

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 10.01.2023.