Pregledavate arhivu oglasa objavljenih na www.boljiposao.com.
Ovaj oglas je istekao 05.07.2020. i više nije aktivan.
Sadržaj oglasa prikazan je isključivo u informativne svrhe.
Trenutno aktivne oglase pogledajte na www.posao.hr.

Pravni stručnjak za sudsku praksu

Oglas je istekao
Poslodavac:
Kategorija:
Mjesto rada:
Banja Luka
Rok prijave:
05.07.2020.

O poslu

Opis radnog mjesta:
Na osnovu člana 6. Pravilnika o ugovorima o djelu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine objavljuje



JAVNI OGLAS
za angažman pravnog stručnjaka za sudsku praksu po ugovoru o djelu za potrebe implementacije aktivnosti komponente 1.3.1. Projekta „Jačanje odjeljenja za sudsku praksu, odnosno evidenciju sudske prakse u okviru Projekta „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana – IPA 2017“



OPIS AKTIVNOSTI IZABRANOG PRAVNOG STRUČNJAKA ZA SUDSKU PRAKSU

Visoko sudsko i tužilačko Vijeće BiH (VSTV BiH), u okviru projekta „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“ – IPA 2017 (u nastavku: Projekat), provodi niz aktivnosti koje za cilj imaju povećanje ukupne djelotvornosti pravosuđa u BiH, te povećanje povjerenja javnosti u pravosudni sistem države, kao i povećanje odgovornosti i transparentnosti pravosuđa u BiH radi pružanja boljih usluga građanima i privrednim subjektima.

Jedna od planiranih aktivnosti u okviru Projekta je i komponenta „Jačanje odjeljenja za sudsku praksu, odnosno evidenciju sudske prakse“, i to u ciljnom sudu: Vrhovni sud Republike Srpske, (Aktivnost 1.3.1).



SUD

BROJ STRUČNJAKA

Vrhovni sud RS 1

Ukupno 1





OPIS POSLOVA PRAVNOG STRUČNJAKA ZA SUDSKU PRAKSU KOJI ĆE BITI ANGAŽOVAN NA REALIZACIJI PROJEKTNIH AKTIVNOSTI



Pravni stručnjak za sudsku praksu će, u skladu sa planiranim projektnim aktivnostima i potpisanim ugovorima o djelu, uz koordinaciju aktivnosti od strane projektnog osoblja VSTV-a te u skladu sa pravilima i internim procedurama ciljnih sudova obavljati sljedeće poslove:

pomagati sudijama u evidentiranju stavova iz odluka Suda i njihovom sistematiziranju prema utvrđenim kriterijima;
pretraživati evidentiranu sudsku praksu i stavove za potrebe sudija;
pomagati u izboru sudske prakse za objavu u bazi odluka Centra za sudsku dokumentaciju VSTV BiH i na web stranicama sudova, te u izradi publikacija o sudskoj praksi;
po potrebi pratiti praksu i drugih relevantnih sudova;
pomagati predsjedniku odjeljenja u organizaciji sastanaka Odjeljenja;
nakon uspostave metodologije za identifikovanje najčešćih grešaka nižestepenih sudova, radi identifikacije tema za edukaciju, obavještavati šefa odjela sudske prakse, odnosno sudiju Suda BiH koji je zadužen za evidenciju sudske prakse;
provoditi druga pravna istraživanja i analize;
obavljati druge pravne poslove vezane za evidentiranje sudske prakse i potrebe Odjeljenja.
podnositi mjesečni izvještaj o izvršenim poslovima u tekućem mjesecu predsjedniku Odjeljenja za sudsku praksu/evidenciju sudske prakse, odnosno sudiji koji je zadužen za evidenciju sudske prakse.


TRAJANJE ANGAŽMANA I NAKNADA

Angažman Pravnog stručnjaka za sudsku praksu je predviđen za potrebe realizacije projektnih aktivnosti u kontinuitetu za vrijeme trajanja Projekta, odnosno do 31.08.2021. godine, prema planu i dinamici utvrđenoj projektnim prijedlogom i internim aktima VSTV BiH. Angažman pravnog stručnjaka će biti vezan za radno vrijeme Odjeljenja za sudsku praksu ciljnih sudova, na lokaciji sudova ili na terenu po nalogu nadležnog sudije ili rukovodioca Odjeljenja za sudsku praksu.

Naknada, prava i obaveze lica koja se angažuju za potrebe ove aktivnosti bliže se regulišu ugovorom o djelu, u skladu sa opštim aktima VSTV BiH.

Potpisivanjem ugovora, pravni stručnjak će se obavezati da će ispuniti sve obaveze koje su predmet ugovora i to u zadanom roku.

PRAVO UČEŠĆA U JAVNOM OGLASU IMAJU FIZIČKA LICA KOJA ISPUNJAVANJU SLIJEDEĆE USLOVE:

VSS, pravni fakultet (VII stepen stručne spreme ili visoko obrazovanje Bolonjskog sistema studiranja s najmanje 240 ECTS bodova), a u slučaju da fakultet nije završen u Bosni i Hercegovini strana diploma mora biti nostrifikovana (dokaz o nostrifikaciji);
položen pravosudni ispit;
Uvjerenje/potvrda o najmanje pet (5) godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima (pod radnim iskustvom podrazumijeva se radno iskustvo stečeno nakon sticanja stručne spreme zahtijevane javnim pozivom);
Ponuđači također trebaju imati radno iskustvo u radu na sudskim predmetima ili iskustvo u zastupanju pred sudovima;
napredno poznavanje rada na računaru;
poznavanje engleskog i/ili drugih službenih jezika EU (poželjno);
poznavanje rada međunarodnih sudova (poželjno);
odlične pravno analitičke sposobnosti i sposobnost pisanog izražavanja;
sposobnosti timskog rada i razvijene vještine socijalne interakcije;
sposobnost planiranja;
sposobnosti pripremanja pravnih dokumenata i prezentiranja;


PONUDA TREBA SADRŽAVATI:

motivaciono pismo;
uvjerenje/potvrdu o stečenom radnom iskustvu u struci od najmanje pet (5) godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima. Pored uvjerenja/potvrde, kandidati mogu dostaviti i druge dokaze o traženoj vrsti radnog iskustva;
diplomu o završenom fakultetu (ovjerena kopija);
uvjerenje o položenom pravosudnom ispitu (ovjerena kopija);
obrazac ponude (popuniti Aneks 1);
biografiju (popuniti Aneks 2).


Ponuđači, odnosno osobe sa gore navedenim kvalifikacijama, obavezne su ispuniti Aneks 1 i Aneks 2, koji se nalaze na stranici: http://vstv.pravosudje.ba pored teksta oglasa i uz kopiju diplome, potvrdu o stečenom radnom iskustvu i ostale zahtijevane dokaze (zahtijevani format priloga je PDF), dostaviti isključivo putem email-a na slijedeću e-mail adresu: [email protected] najkasnije do 05.07.2020. godine do 16:00 sati, sa naznakom „Prijava na javni oglas za angažman pravnog stručnjaka za sudsku praksu“.

Izbor pravnog stručnjaka će se izvršiti nakon obavljenog testa i/ili intervjua. Samo ponuđači koji ispunjavaju tražene uslove će biti pozvani na testiranje/intervju.

Samo kvalifikovani kandidati, odnosno kandidati koji se ocijene najpovoljnijim u smislu rezultata testa/intervjua, referenci, odnosno radnog iskustva, poznavanja engleskog ili drugog službenog jezika u EU i drugih bitnih elemenata predmetnog javnog poziva, će biti pozvani da dostave finansijsku ponudu.

Korespondencija vezana za predmetni oglas će se voditi isključivo putem e-maila, te se ponuđačima neće dostavljati pismena obavještenja o pitanjima o kojima su obaviješteni elektronskim putem.

Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave ponuđača koji ne ispunjavaju uslove ovog oglasa neće se uzimati u razmatranje.

Plaćanje naknade za izvršenje ugovorenog djela će se vršiti sukcesivno u tranšama koje dospijevaju u skladu sa internim aktima VSTV BiH, a putem Jedinstvenog računa trezora BiH. VSTV BiH ne snosi troškove prevoza od mjesta prebivališta do sjedišta suda u kome je angažovan pravni stručnjak.

VSTV BiH zadržava pravo da ne zaključi ugovor sa ponuđačima koji su dostavili finansijsku ponudu, odnosno da pregovara o ponudi ili da se obrati drugom izvršiocu da dostavi ponudu. VSTV BiH zadržava pravo da bez odlaganja raskine ugovor sa stručnjakom u slučaju neizvršavanja, nekvalitetnog izvršavanja, ili nepoštivanja rokova izvršenja ugovorenog djela.
Vrsta posla:
stalni radni odnos, rad na određeno vrijeme

O zaposleniku

Minimalna stručna sprema:
Fakultet