Pregledavate arhivu oglasa objavljenih na www.boljiposao.com.
Ovaj oglas je istekao 11.05.2017. i više nije aktivan.
Sadržaj oglasa prikazan je isključivo u informativne svrhe.
Trenutno aktivne oglase pogledajte na www.posao.hr.

Pomoćnik ministra u Sektoru za cijene i analizu tržišta

Oglas je istekao


Na temelju članka 24. Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH („Službene novine Federacije BiH", broj: 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05, 8/06, 4/12) Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, na zahtjev Federalnog ministarstva trgovine, objavljuje


JAVNI NATJEČAJ
za popunu radnih mjesta rukovodećih državnih službenika u Federalnom ministarstvu trgovine
2 / 479



01. Pomoćnik ministra u Sektoru za unutarnju trgovinu -1 (jedan) izvršitelj
02. Pomoćnik ministra u Sektoru za cijene i analizu tržišta -1 (jedan) izvršitelj

01.Opis poslova: Rukovodi Sektorom i u tom pogledu ima ovlaštenja utvrđena u članu 25. Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji (Osnovnim organizacionim jedinicama (sektorom, kabinetom i službom) neposredno rukovode pomoćnici ministra, šef kabineta, načelnik službe i u rukovođenju imaju slijedeća ovlaštenja: raspoređuju poslove i zadatke na službenike i namještenike da utvrđuju prioritet u obavljanju poslova i zadataka, da daju uputstva za rad i nadziru rad službenika i namještenika i koordiniraju rad u okviru osnovne organizacijske jedinice; da predlažu poslove i zadatke za godišnji program rada Ministarstva, da utvrđuju periodične planove rada i osiguraju njihovu realizaciju; da pripremaju izvještaje o radu Ministarstva iz djelokruga organizacijske jedinice kojom rukovode, da osiguravaju zakonito, stručno i blagovremeno obavljanje svih poslova iz nadležnosti organizacijske jedinice, da redovno (svakodnevno, sedmično i mjesečno) upoznaju ministra o stanju i problemima u vezi vršenja poslova iz nadležnosti organizacijske jedinice i da predlažu ministru poduzimanje određenih mjera radi rješavanja postojećih problema u organizacionoj jedinici radi pravilnog i blagovremenog vršenja svih poslova iz nadležosti organizacijske jedinice kojom rukovode. U vršenju ovlaštenja iz stava 1. ovog člana pomoćnici ministra, šef kabineta i načelnik službe, dužni su postupati po svim nalozima i zahtjevima ministra i izvještavati ga o poduzetim mjerama i postignutim rezultatima) i neposredno vrši najsloženije poslove iz nadležnosti sektora i to: predlaže Ministru politiku vođenja i rješavanja problema i zadataka iz oblasti unutrašnje trgovine, te predlaže sistemska rješenja i učestvuje u kreiranju istih; istražuje, prati i predlaže mjere i metode iz oblasti unutrašnje trgovine; prati i primjenjuje propise iz oblasti trgovine; učestvuje u pripremi prednacrta, nacrta zakona i drugih propisa iz nadležnosti sektora, te inicira donošenje i harmonizaciju zakona i podzakonskih akata iz ove oblasti; pruža stručnu pomoć i daje uputstva za izradu elaborata, projekata i procjena stanja u oblasti unutrašnje trgovine; ostvaruje i unapređuje saradnju sa kantonalnim i drugim nivoima vlasti, te vladinim i nevladinim sektorom u oblasti trgovine; vrši i druge poslove po nalogu ministra.
Pripadajuća osnovna neto plaća: 1.795,50 KM.

02. Opis poslova: Rukovodi Sektorom i u tom pogledu ima ovlaštenja utvrđena u članu 25. Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji (Osnovnim organizacionim jedinicama (sektorom, kabinetom i službom) neposredno rukovode pomoćnici ministra, šef kabineta, načelnik službe i u rukovođenju imaju slijedeća ovlaštenja: raspoređuju poslove i zadatke na službenike i namještenike da utvrđuju prioritet u obavljanju poslova i zadataka, da daju uputstva za rad i nadziru rad službenika i namještenika i koordiniraju rad u okviru osnovne organizacijske jedinice; da predlažu poslove i zadatke za godišnji program rada Ministarstva, da utvrđuju periodične planove rada i osiguraju njihovu realizaciju; da pripremaju izvještaje o radu Ministarstva iz djelokruga organizacijske jedinice kojom rukovode, da osiguravaju zakonito, stručno i blagovremeno obavljanje svih poslova iz nadležnosti organizacijske jedinice, da redovno (svakodnevno, sedmično i mjesečno) upoznaju ministra o stanju i problemima u vezi vršenja poslova iz nadležnosti organizacijske jedinice i da predlažu ministru poduzimanje određenih mjera radi rješavanja postojećih problema u organizacionoj jedinici radi pravilnog i blagovremenog vršenja svih poslova iz nadležosti organizacijske jedinice kojom rukovode. U vršenju ovlaštenja iz stava 1. ovog člana pomoćnici ministra, šef kabineta i načelnik službe, dužni su postupati po svim nalozima i zahtjevima ministra i izvještavati ga o poduzetim mjerama i postignutim rezultatima) i neposredno vrši najsloženije poslove iz nadležnosti Sektora i to: predlaže Ministru politiku vođenja i rješavanja problema i zadataka iz oblasti cijena i tržišta; predlaže sistemska rješenja i učestvuje u kreiranju istih; prati, istražuje i analizira djelovanje mjera ekonomske politike i mjera neposredne kontrole cijena; provodi ekonomsku politiku u oblasti cijena; prati i analizira utjecaje cijena na privredu u pojedinim oblastima, granama i grupacijama; priprema stručnu analitičku osnovu za ekonomsku politiku u oblasti cijena u planskim aktima; primjenjuje propise iz oblasti cijena; učestvuje u pripremi prednacrta, nacrta zakona i drugih propisa iz nadležnosti sektora, te inicira donošenje i harmonizaciju zakona i podzakonskih akata iz ove oblasti; pruža stručnu pomoć i daje uputstva za izradu elaborata, projekata i procjena stanja u oblasti cijena i tržišta; ostvaruje i unapređuje saradnju sa kantonalnim i drugim nivoima vlasti, te vladinim i nevladinim sektorom u oblasti cijena; vrši ostale poslove po nalogu Ministra.
Pripadajuća osnovna neto plaća: 1.795,50 KM.

Uvjeti: Pored općih uvjeta utvrđenih člankom 25. Zakona o drzavnoj sluzbi u Federaciji BiH, kandidati trebaju ispunjavati i sljedeće posebne uvjete, utvrđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva trgovine, i to:

Za poziciju 01:
- VSS-VII stupanj stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa (koje se vrednuje sa 240 ECTS bodova), ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sustava studiranja, diploma visokog obrazovanja pravne struke ili Ekonomski fakultet
- najmanje 5 (pet) godina radnog staža u struci nakon završene VSS
- poznavanje rada na računaru

Za poziciju 02:
- VSS-VII stupanj stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa (koje se vrednuje sa 240 ECTS bodova), ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sustava studiranja, ekonomski fakultet
- najmanje 5 (pet) godina radnog staža u struci nakon završene VSS
- poznavanje rada na računaru

Prijavljivanje na natječaj:
a) Kandidati koji su evidentirani u Registru državnih službenika Federacije BiH koji vodi Agencija za državnu službu Federacije BiH (postojeći državni službenici) prijavljuju se na natječaj dostavljanjem uredno popunjenog prijavnog obrasca Agencije (može se preuzeti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Hercegovačko-neretvanski i Zapadnohercegovački kanton, Ante Starčevića b.b., 88000 Mostar, ili na web stranici Agencije za državnu službu FBiH www.adsfbih.gov.ba )
b) Ostali kandidati dužni su dostaviti sljedeću dokumentaciju (original ili ovjerene kopije):
1. fakultetsku diplomu (nostrificirana diploma, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj od država nastaloj raspadom SFRJ, nakon 06.04.1992. godine).
Napomena: diplome, koje nisu potpisane od ovlaštenih lica izdavaoca, neće se uzeti u razmatranje.
2. potvrdu/uvjerenje o radnom stažu u struci nakon stjecanja VSS (primjerak potvrde/uvjerenja o radnom stažu u struci, nakon završene VSS, nalazim se na web stranici Agencije za državnu službu FBiH www.adsfbih.gov.ba )
3. dokaz o poznavanju rada na računaru
4. popunjen prijavni obrazac Agencije za državnu službu FBiH (može se preuzeti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Hercegovačko-neretvanski i Zapadnohercegovački kanton, Ante Starčevića b.b., 88000 Mostar, ili na web stranici Agencije za državnu službu FBiH, www.adsfbih.gov.ba).

Kandidati koji dostave dokaz o položenom stručnom upravnom ispitu, javnom ispitu za državne službenike u institucijama Bosne i Hercegovine ili pravosudnom ispitu, izuzimaju se od polaganja ispita općeg znanja.

Napomena: U slučaju da Agencija ne raspolaže podacima koji se odnose na pojedine uvjete natječaja, kandidati koji imaju status državnog službenika će biti dužni potrebne dokaze o ispunjavanju uvjeta natječaja dostaviti Agenciji u roku od 5 dana od dana prijema obavijesti Agencije kojom se traži dostavljanje dokaza.

O datumu, vremenu i mjestu polaganja ispita općeg znanja i stručnog ispita kandidati, koji ispunjavaju uvjete natječaja, biti će obavješteni putem web stranice Agencije za državnu službu Federacije BiH, www.adsfbih.gov.ba Imena kandidata se ne objavljuju.

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita općeg znanja ili polaganju stručnog ispita, smatrat će se da je odustao od učešća u proceduri javnog natječaja, o čemu neće biti
pismeno obavješten.

Izabrani kandidati su dužni u roku od 8 dana od dana prijema obavještenja o rezultatima natječaja, dostaviti Agenciji sve dokaze o ispunjavanju uvjeta natječaja.

Prijavu na natječaj, odnosno sve tražene dokumente treba dostaviti u roku od 15 dana od dana objave javnog natječaja u „Službenim novinama Federacije BiH", putem pošte, preporučeno na adresu:

Agencija za državnu službu FBIH
Odjeljenje Agencije za Hercegovačko-neretvanski i
Zapadnohercegovački kanton
Ante Starčevića b.b. 88 000 Mostar
sa naznakom:
„Javni natječaj za popunu radnih mjesta rukovodećih državnih službenika u
Federalnom ministarstvu trgovine"
Nepotpune, neuredne i neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.



V.D. DIREKTOR
Refik Begić, magistar uprave