Zuckerberg prijeti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz EU-a

Irska komisija za zaštitu podataka prošli je mjesec donijela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz Europske unije transferirati u SAD, već bi ih trebao držati na serverima u EU-u, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada.

Ako zaista dođe do primjene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podnio Visokom sudu u Irskoj, posljedice za korisnike i brojne tvrtke u Europi mogle bi biti nesagledive, piše Zimo.

Naime, prema toj tužbi koju je podnijela Facebookova šefica zaštite podataka u Irskoj Yvonne Cunnane, u slučaju zabrane prijenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uvjetima mogli nastaviti s pružanjem usluga poput Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji. Ukratko, to bi značilo povlačenje tih dviju popularnih društvenih mreža s više od 400 milijuna europskih korisnika iz EU-a, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, europske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi eura.

Osim upozorenja o potencijalnom napuštanju EU-a, iz Facebooka su u tužbi kritizirali i irsku povjerenicu za zaštitu osobnih podataka Helen Dixon te smatraju nevjerojatnim da je tako veliku odluku donijela samo jedna osoba. Također, ističu i kako su dobili rok od samo tri tjedna da odgovore na tu odluku te podsjećaju da i brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD-u, no Dixon je izdvojila samo Facebook i donijela odluku koja se odnosi samo na Zuckerbergovu kompaniju.

Izvor: poslovni.hr


Srijeda, 23.09.2020. / posao.hr