Pogodite odakle Djedu stiže najviše pisama

Pogodite odakle Djedu stiže najviše pisama

Omiljeni blagdanski lik primio je ove godine, prema podacima Međunarodne poštanske unije, oko sedam milijuna pisama.

Najpopularnijem Djedici, onom Mrazu ili Božićnjaku, kako vam drago, svake godine za Božić stižu milijuni pisama, čestitaka i srdačnih pozdrava iz cijeloga svijeta, sa svim mogućim željama za darove. CNN si je dao truda i na osnovu podataka poštanskih tvrtki došao do podataka o brojnosti pisama ovom omiljenom božićnom liku, ali i drugima koji personificiraju veselje blagdana.

Godišnje se tako najviše pošiljaka odašilje iz Francuske, oko 1,7 milijuna, slijedi Kanada s 1,35 milijuna i Sjedinjene Američke Države s oko milijun pisama godišnje dragom bradonji. Od nama bližih zemalja navodi se Mađarska, iz koje se proslijedi jedva 3000 pisama, iz Austrije oko 6500, a  iz Njemačke 300.000. Zanimljiv je slučaj Finske, u kojoj se evidentiraju i pisma iz cijelog svijeta (budući da je Djedova postojbina Laponija dio te zemlje) - godišnje ih bude 550.000. Hrvatske nema na ovom popisu.

Ove godine Međunarodna poštanska unija, kao organizacija koja usklađuje poslovanje pošti u 192 zemalja članica, očekuje da će kroz ruke djelatnika i listonoša proći oko sedam milijuna pisama i sličnih dopisa, adresiranih Djedu Mrazu i njegovim kompanjonima. Najnaporniji su im dan bili utorak i srijeda 10. i 11. prosinca, kad broj pismovnih pošiljaka za čak 2,3 puta premaši ukupan godišnji broj.

Dobra stvar za tradicionaliste, sklonije pisanju i slanju (olovkom iz ruke i potom lijepljenjem marke, ne mobitelom ili mailom, da ne bi bilo zabune) jest da je ove godine za 54,6 posto skočio broj takvih pošiljaka, u odnosu na 2010. godinu.

Primat Francuske u broju pisama Djedu Mrazu proizlazi iz tamošnjeg običaja kojeg razvija i poštanska služba, kako bi i djecu i mlade, zajedno s njihovim roditeljima, potakla na ovu vrstu komunikacije.

Utorak, 24.12.2013. / poslovni.hr