Dobrodošli u Google-ov pakao!

Dobrodošli u Google-ov pakao!
Moderni Bog interneta, tražilica tvrtke Google postala je i noćna mora mnogih tvrtki ovisnih o takozvanom "pay per click" marketingu.
 
Tvrtke koje su "zakupile" određene riječi kako bi se pojavile na vrhu svjetski najpoznatije tražilice, odjednom su se našle u takozvanom Google-ovom paklu. Proglašeni su "spammerima" ili pošiljaocima nepoželjnih sadržaja i stavljeni su na dodatne indekse, svojevrsnu crnu listu koja tvrtke stavlja na začelje traženih rezultata. Za tvrtke koje su svoj marketinški oslonac stavile upravo na "pay per click" marketing, to znači da većina korisnika tražilice nikada neće vidjeti njihovu stranicu unosom određenih ključnih riječi. A upravo je vidljivost ključna kod kupovine takvih riječi – biti prvi ili barem u prvih pet ključnih tvrtki osigurava internetskom kupcu izbor u džungli internetskih tvrtki koje nude homogeni proizvod sa svih strana svijeta.

Biti stavljen u Google-ov pakao može biti izuzetno pogubno za financijske rezultate mnogih kompanija. Časopis Fortune navodi primjer mladog poduzetnika iz New Yorka, vlasnika internetske draguljarske tvrtke Skyfacet.com koji je na tražilici Google "zakupio" riječi kao što su "dijamanti" ili "zaručnički prsten". Zahvaljujući tražilici njegov internetski dućan ostvarivao je godišnji prihod od 3 milijuna dolara. Stavljanjem na Google-ovu crnu listu krajem 2006. godine, prihod mu je samo u tri mjeseca opao za pola milijuna dolara, i to u sezoni tradicionalno dobrih rezultata – Božiću i Novoj Godini.


Orwelovske igre Velikog Brata

Objašnjenje tvrtke Google zvuči pomalo kao iz romana Georga Orwella – za sve je kriv alogoritam. Prema pisanju časopisa Fortune, Google-ovi programeri stvorili su dodatni indeks kako bi olakšali posao famoznom Google-ovom "pauku", algoritmu koji stalno filtrira i kategorizira na milijune različitih internetskih stranica. U dodatni indeks stavljaju se stranice koje su loše dizajnerske kvalitete ili su potencijalno pošiljaoci neželjenih poruka, tzv. "spammeri". U tom indeksu naoko nepoželjne stranice mogu provesti i po godinu dana, bez ponovnog vrednovanja kako bi se utvrdilo da li su unešene greškom ili su zaista nepoželjne. Sa velikim porastom broja internetskih stranica širom svijeta, sve je više i više stranica koje su se našle u Google-ovom paklu a da toga i možda nisu svjesne. Imati respektabilni internetski biznis koji je ostavljen na milost i nemilost "Velikog Brata" sastavljenog od niza nula i jedinica zvuči zaista kao scenario iz kakvog futurističkog romana!

Kontroverzni Google

Tvrtka Google je jedna od onih tehnoloških kompanija koja nikoga ne ostavlja hladnim – ili je mrzite ili volite. U 2007. godini časopis Fortune proglasio ju je najboljim mjestom za rad prema ocjeni njenih zaposlenika. Gotovo 10.000 ljudi, uglavnom mlađih i internetski obrazovanih radnika Google-a smatra ovu tvrtku svojevrsnim rajem uvelike nalik sveučilišnim kampusima širom Amerike.

Sadržaji koje ova kompanija, uz naravno dobre plaće, nudi svojim zaposlenicima su npr. besplatni obroci u 11 de-luxe restorana, besplatnog doktora u sklopu tvrtke, subvencionirane usluge zubara, pregršt rekreativnih sadržaja od biljara, stolnog nogometa do bazena. Tu su još i usluge besplatnog prijevoza, besplatne praonice automobila, besplatni frizer i sl. Ako ste zaposlenik i preporučite Google kao potencijalnog poslodavca svom prijatelju Google će vas nagraditi sa 2000 dolara.


Međutim, eksterni korisnici Google-a susreli su se i sa mračnom stranom ove tvrtke. Uz ovaj novi "Google-ov pakao", tvrtka je poznata i kao jedna od onih koja na kineskom tržištu filtrira "nepoželjne" sadržaje za korisnike interneta i tako na svojevrsni način krši ono sveto pravilo slobode govora i izražavanja na internetu, podupirući na taj način kineski opresivni režim. Poznata je činjenica da su mnogi Kinezi završavali na obavijesnim policijskim razgovorima, upisujući u Google-ove tražilice pojmove kao što su "Tibet" ili "Falung Gong". Opravdanje Google-a, ali i ostalih tvrtki, kao što su Yahoo ili Microsoft je uvijek političko – demokracija se uspostavlja polako, kroz uspotavu tržišne ekonomije na čijem putu je sada i Kina. Međutim, iza silnih fraza krije se ništa drugo nego trka za profitom u zemlji koja broji nešto više od 1, 3 milijarde stanovnika.

Kontroverze oko Google-a sigurno će potrajati i u budućnosti. Iako se Google smatra inovativnom i kreativnom tvrtkom, u svojem poslovanju ponekad nalikuje velikim korporativnim mastodontima koji vrlo često od šume ne vide drveće. To pojedinačno drvo možda je upravo vaša tvrtka koja zbog milosti ili nemilosti algoritma može postati još jednom u nizu marketinških žrtvi Google-ovog pakla.

Četvrtak, 28.11.2013. / Mr. sc. Ratka Jurković, www.svanconsulting.com