Zanatska djelatnost: Nema produžetka roka za usklađivanje poslovanja

Zanatska djelatnost: Nema produžetka roka za usklađivanje poslovanja

Ukoliko preduzetnici, kojima je obavljanje djelatnosti odobreno prema ranijem zakonskom rješenju, ne usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona o zanatsko – preduzetničkoj djelatnosti RS do kraja 2013. godine, biće brisani iz registra u opštini kojoj pripadaju, naglašeno je u obavještenju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, upućenom javnosti.

S obzirom da je rok za usklađivanje akata već produžavan, resorno ministarstvo je izričito da "gledanja kroz prste" više nema.

U Odjeljenju za privredu i finansije opštine Sokolac saznajemo, da je do 25. decembra 2013. godine sa važećim Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj  djelatnosti RS, svoje poslovanje uskladilo 105 preduzetnika.

"U 2012. godini na području Sokolca bio je registrovan 201 preduzetnik, od čega 89 zanatskih radnji, trgovinskih 53, ugostiteljskih 38, javni prevoz 13 i ostalih osam, a u 2013. bilo je ukupno 194  registrovana subjekta; 86 zanatskih radnji, 52 trgovinske, 31 ugostiteljska, u oblasti javnog prevoza 16 i ostalih devet.  Naša stare navike su da poslove vezane za lokalnu administraciju obavljamo na isteku roka, pa je najveći broj preduzetnika odlučio da usklađivanje svoje djelatnosti obavi u nekoliko posljednjih dana decembra. Do sada je tu obavezu kod nas izvršilo 105 preduzetnika.Vjerujem da će do datog roka svi preduzetnici uskladiti svoju djelatnost sa pomentom zakonskom odredbom", kaže samostalni stručni saradnik za zanatsko-preduzetničku djelatnost u Odsjeku za privredu opštine Sokolac, Obrad Ećimović.

Prema njegovim riječima provođenje ove aktivnosti, veoma je značajno s obzirom da je u okviru reforme registracije  privrednih subjekata  predviđeno uspostavljanje centralnog elektronskog registra preduzetnika, koje vodi APIF, tako da će podaci, u skladu sa propisima o zaštiti ličnih podataka, biti dostupni svim zainteresovanim licima putem elektronske pretrage.

Srijeda, 11.12.2013. / ekapija.ba