U Federaciji zaposleno 255 osoba sa invaliditetom

U Federaciji zaposleno 255 osoba sa invaliditetom

U 2013. godini nastavljene su stalne aktivnosti Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH, koje ova institucija provodi u protekle dvije i po godine, otkako je počeo s radom, a čiji osnov svog djelovanja nalazi u Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

U sklopu dva javna poziva, objavljena početkom i krajem godine, za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom, posao je dobilo 255 osoba sa invaliditetom, sa najmanjim 60 posto invaliditetom, širom Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao efikasan poduhvat za podršku osobama sa invaliditetom, koje se ne mogu zaposliti ni pod opštim, ni pod posebnim uslovima, pokazala su se posebna sredstva, izdvojena za finansiranje samostalnih djelatnosti, koje su ova lica u 2013. godini, registrovale i pokrenule.

Sa tri i po miliona konvertibilnih maraka, finansirani su programi provođenja profesionalne rehabilitacije nezaposlenih osoba s invaliditetom, održivost i razvoj privrednih društava i zaštitnih radionica, koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom, u sklopu čega je, zaposlenje dobilo 17 osoba s invaliditetom.

Pored dosadašnjih programa u okviru podrške profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, ove godine postignuta je i novina pri realizaciji ovog cilja.

Fond je dodijelio dodatna sredstva za finansiranje i sufinansiranje programa novoosnovanih privrednih društava i zaštinih radionica, te programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom, koje obavljaju samostalnu djelatnost, što do sada nije bila praksa.

Direktor privrednog društva "Naš pogled" Jasmin Jašarević, sa oduševljenjem priča o Fondu.

"Kako da ne budemo zahvalni sa 55.000 koje smo dobili od Fonda. Živimo na margini društva, i nažalost, sa čim je javnost već uveliko upoznata, o osobama sa invaliditetom malo ko brine. Išli smo od vrata do vrata, uzaludno, pa nam je za pokretanje naših aktivnosti Fond za profesionalnu rehabilitaciju dobro došao. Zahvaljujuću njihovoj podršci, u Živinicama je nedavno osnovano novo privredno društvo Naš pogled, u okviru kojeg djeluju salon fizioterapeutskih usluga i restoran Oko, sa ukupno zaposlenih pet osoba sa invaliditetom", kazao je Jašarević.

"Zbog ukazane pomoći Fonda, sada imamo savremeno opremljen salon fizioterapeutskih usluga, a planiramo i pokretanje novih djelatnosti, kao što su turističke usluge za invalidne osobe i penzionere, te uslužne djelatnosti pakovanja praškastih proizvoda", kazao je on.

U finansijskog situaciji u kojoj svaka marka dobro dođe, ne treba zanemariti činjenicu da Fond, na pomenuti način, u okviru svoje podrške korisnicima, izdvaja po stotinjak hiljada maraka radi finansiranja ovakvih programa i projekata, i da je mnogim bosansko-hercegovačkim kompanijama upravo ova federalna institucija, svijetlo na kraju tunela.

Aktivnostima Fonda, omogućuje se efikasna održivost razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom u subjektima, koji zapošljavaju osobe sa ivaliditetom, konstantan rast zaposlenih osoba sa invaliditetom, likvidnost i solvetnost privrednih društava i zaštitnih radionica, ostvaruje povoljan uticaj na poslovni rezultat, - u vidu povećanja dobiti, ili smanjenja gubitka, ostvaruje bolja tehničko- tehnološka opremljenost, te poboljšavaju uslovi rada za osobe s invaliditetom.  Iz Fonda poručuju da će i u 2014. godini, nastaviti s realizacijom ovih djelatnosti.

Pored navedenih, isplata novčanih nadoknada uplaćenih poreza i doprinosa i subvencija neto plata, kao izravna zakonska obaveza Fonda, za osobe sa invaliditetom, i dalje će se vršiti kontinuirano,na zahtjev korisnika ovog prava.

Mnogi poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao i osobe sa invaliditetom koje se samozapošljavaju, ovom pogodnošću uspijevaju postići veću konkurentnost prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom, na otvorenom tržištu rada, saopćeno je iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH.

Četvrtak, 02.01.2014. / Fena / ekapija.ba