U dolini Neretve nedostaje berača mandarina, nude se više dnevnice, topli obrok…

U dolini Neretve nedostaje berača mandarina, nude se više dnevnice, topli obrok…

Vlasnici plantaža panično traže radnike za berbu mandarina. Objavljuju oglase na društvenim mrežama u kojima nude i prijevoz, kao i sve više dnevnice. “Tražim hitno berače mandarina. Dnevnica 300 kuna. Plaćam prijevoz”, jedan je od oglasa.

Veći proizvođači uglavnom imaju stalne berače koji kod njih rade već godinama. Kada se oberu mandarine, sezonci ostaju na poljima – beru kelj, karfiol, u proljeće jagode, ljeti lubenice. Probleme s radnicima imaju manji proizvođači koji traže sezonske radnike samo za berbu mandarina, povremeno, kada im treba.

Naime, radnici idu kod onih koji im nude cjelogodišnje poslove, piše Slobodna Dalmacija.

Dnevnica u dolini Neretve od 250 do 300 kuna

Dnevnica berača mandarina u dolini Neretve kreće se od 250 do 300 kuna. Vlasnici plantaža plaćaju i putne troškove, a neki i topli obrok. Od jednog berača se u prosjeku očekuje da dnevno ubere 30 do 35 gajbi mandarina koje se ne trgaju rukom. Onih sorti koje se mogu trgati rukama može se ubrati i više.

No s obzirom na manjak radnika, vlasnici plantaža zadovoljni su i s onim beračima koji dnevno uberu oko 20 gajbi. Na plantažama u dolini Neretve ubrat će se oko 35 tisuća tona mandarina, no na nekim je plantažama urod prepolovljen. Naime, rane sorte su podbacile. Prve mandarine prodavale su se po cijeni od 5 kuna, zatim 4.20, a sada po 3.80.

“Koliko će se i ova cijena zadržati neizvjesno je prognozirati. Još uvijek sam optimističan”, ističe proizvođač mandarina Niko Kapović.

Osim što je urod manji problem su sezoni berbe mandarina su i radnici kojih kronično nedostaje.

“Sve je manje sezonskih radnika iz BIH koji odlaze raditi u druge zemlje Europske unije. No, to nije samo problem doline Neretve već čitave Hrvatske”, pojašnjava Kapović.

akta.ba

Petak, 07.10.2022.