Sindikat GRAS-a moli Vladu KS-a da radnicima isplati oktobarske plaće

Sindikat GRAS-a moli Vladu KS-a da radnicima isplati oktobarske plaće

Sindikat Komunalne privrede KJKP GRAS uputio je pismo vlastima Kantona Sarajevo i rukovodstvu preduzeća u kojem ističu da je iritirajuće da uposlenici GRAS-a svaki praznik, bilo vjerski, državni ili međunarodni, moraju strepiti da li će dobiti svoju zarađenu plaću da bi i oni kao svi drugi proslavili u miru praznike.

Tvrde da se strepnje obično pokaže tačnim i da uposlenici GRAS-a praznike proslavljaju sa svojim porodicama u nervozi bez primanja koja su pošteno zaradili.

Također, naglašavaju da se ne mogu oteti utisku da su odgovorni mogli uraditi više da bi skupili sredstva koja duguju GRAS-u, a ne koje daju ili poklanjaju, kako to neki od njih prezentiraju javnosti.

"Pogotovo kad se zna da nismo primili ništa od oktobarske plaće, a u Kantonu su primili ili primaju novembarsku plaću. Valjda bismo trebali biti svi isti i na osnovu toga tvrdimo da je na tom planu trebalo uraditi više, ali mi smo valjda osuđeni na propast i mi smo građani drugog reda. Naša djeca ne treba ni da žive ili ne daj Bože da idu u Italiju na skijanje", navedeno je u pismu.

Ovim putem Sindikat opet moli Vladu KS-a da učni sve da do Nove godine radnici dobiju plaće "da bi bile izbjegnute neželjene scene".

Naglašavaju da su uposlenici GRAS-a dosta trpjeli, odrekli se dijela plaće i toplog obroka kako bi firma funkcionirala, i postavljaju pitanje treba li da se odreknu i prava na život.

"Ne tražimo ništa što nije vaša zakonska obaveza koju vi, očigledno, posljednjih 50 mjeseci ne ispunjavate. Onda je nekorektno da se od uposlenika GRAS-a traži da postupaju u skladu sa zakonom kada vi to ne činite. Vjerujte da nikome u GRAS-u nije stalo do nemilih scena, ali izgleda da nekome izvan GRAS-a jeste. Učinite sve da ne dođe do nemilih scena, odnosno da radnici GRAS-a dobiju ono što ih sleduje", navedeno je u pismu koje je upućeno premijeru KS-a, kao i ministrima saobraćaja i finansija, te Skupštini, Nadzornom odboru i v.d. generalnog  direktora GRAS-a.

Nedjelja, 29.12.2013. / Fena / ekapija.ba