Poslodavci: Doći će do smanjenja plata zbog novog Pravilnika

Poslodavci: Doći će do smanjenja plata zbog novog Pravilnika

Vlada FBiH je "sporni" Pravilnik objavila u Službenim novinama prije šest dana i prema tom Pravilniku, neoporezivi iznos naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) smanjen je sa 2 na jedan posto od prosječne neto plaće u FBiH.

Također, smanjen je neoporezivi dio regresa za godišnji odmor u visini od 50 posto prosječne plaće.

Prema dosadašnjem rješenju neoporezivi dio regresa je bio u iznosu prosječne neto plaće u Federaciji BiH ili u visini 70 posto plaće zaposlenika zavisno od toga šta je za zaposlenika povoljnije.

"Navedenim Pravilnikom povećana su i druga poreska opterećenja kao što su naknade troškova za službena putovanja te korištenje privatnog automobila u službene svrhe. Tako je definisano da se naknade za službena putovanja isplaćuju svim zaposlenicima i u privatnom sektoru u Skladu sa Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja budžetskih korisnika. Novom uredbom promijenjen je i dio koji se odnosi na korištenje privatnog automobila u službene svrhe. Kod korištenja vozila neoporezivi dio sa 20 posto smanjen je na 15 posto cijene naftnih derivata po pređenom kilometru", navode iz Udruženja poslodavac FBiH.

Izmjenom osnovice za obračun poreza uvodi se novo opterećenje poslodavca kroz povećanu cijenu rada koje će u konačnici rezultirati smanjenjem plata i zatvaranjem radnih mjesta, tvrde iz Udruženja.

"Zbog toga vas molim da navedeni Pravilnik stavite van snage ili odložite njegovu primjenu do smanjenja doprinosa", stoji u pismu upućenom na adresu premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH navode da su usvajanju Pravilnika trebale prethoditi konsultacije sa socijalnim partnerima što je u ovom slučaju izostalo.

Iz Udruženja su također saopštili da nije uobičajeno da se ovakve mjere poduzimaju polovinom godine, a pogotovo polovinom mjeseca jer se na taj način onemogućavaju poslodavci da planiraju svoje troškove ili se tjeraju u gubitak.

"Na kraju, ali ne i najmanje važno, treba napomenuti da je ovakva mjera potpuno suprotna Reformskoj agendi", stoji u pismu koje potpisuje direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Utorak, 12.07.2016. / http://ba.n1info.com/