Pokrenuta peticija za depolitizaciju javnog sektora SPOSOBNIM, A NE PODOBNIM!

Pokrenuta peticija za depolitizaciju javnog sektora SPOSOBNIM, A NE PODOBNIM!

Pokrenuta peticija za depolitizaciju javnog sektora SPOSOBNIM, A NE PODOBNIM!

Jučer je u Sarajevu održana prva u nizu uličnih akcija „Sposobnim, a ne podobnim!“ , koju su organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu istoimene kampanje, s ciljem depolitizacije i departizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH. Današnjom akcijom, zvanično je pokrenuta peticija kojom se zahtjeva jasno odvajanje političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora, te pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ne stranačka ili porodična veza.

Peticiju je moguće potpisati i elektornskim putem na platformi www.sposobnimanepodobnim.ba

 Pokrenuta peticija za depolitizaciju javnog sektora SPOSOBNIM, A NE PODOBNIM!


„Zemlja sa ekstremno visokom stopom nezaposlenosti morala bi promovisati jednakost barem prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ipak, nerjetko su tzv. politički lideri i nosioci najodgovornijih političkih pozicija javno nakon izbora „raspodjeljivali“ ključne pozicije u javnoj upravi kao „stranački plijen“ ne smatrajući to ni po čemu spornim. Promovisanjem stranačkog ovladavanja cijelim javnim sektorom, izloženi smo riziku urušavanja krhke vladavine prava, jednakosti pred zakonom i povjerenja u pravni poredak.. Zapošljavanjem podobnih, a ne najboljih kandidata trajno se slabe institucije i umanjuju šanse za društveni prosperitet. Zapošljavanje ili napredovanje u javnom sektoru nemoguće je bez stranačke podobnosti. Zbog svega navedenog, neophodno je u što skorijem periodu izmjeniti ili donijeti novi Zakon o državnoj službi na svim nivoima, po uzoru na nedavno doneseni zakon u Kantonu Sarajevo, kojim bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobijaju najsposobniji, a ne pobni kandidati“ .-istakla je Ana Lučić, ispred CCI-a.

 

Ulične akcije na kojima će građani moći svojim potpisom podržati peticiju u narednim sedmicama će biti organizovane u Bijeljini, Tuzli, Mostaru, Doboju i Banjaluci.

 

Četvrtak, 04.08.2016. / http://www.sposobnimanepodobnim.ba/