Niko neće u zanatlije iako mogu lako do posla

Niko neće u zanatlije iako mogu lako do posla

Ponestaje konkurencije u uslužnim djelatnostima: Niko neće u zanatlije iako mogu lako do posla

Prednost treba dati tehničkim školama, jer ponestaje konkurencije u uslužnim djelatnostima i zanatima, a svi hoće u škole i kada ih završe idu na biro, kaže Bešlić.

Iako je upis osnovaca u srednje škole tek naljeto, iz Sindikata za srednje obrazovanje Kantona Sarajevo poručuju učenicima da već počnu razmišljati i priremati se za srednjoškolsko obrazovanje.

– Kod nas upis u srednje škole nije stresan kao što je, recimo, u Japanu. Ali, svejedno se učenici trebaju već pripremati vodeći računa o potrebama tržišta rada. Prednost treba dati tehničkim školama, jer ponestaje konkurencije u uslužnim djelatnostima i zanatima. Svi hoće u gimnaziju i to je problem. Pored gimnazije, velika navala je i na medicinsku i ekonomsku školu, ali mi ćemo zahtijevati da se poštuje plan upisa – kazao je za Faktor Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS još nije izradilo prijedlog plana upisa, ali da se u prvim razredima srednjih škola očekuje oko 4.000 učenika.

– U narednom periodu bi se trebala intenzivirati procedura, kada će biti poznati svi detalji oko upisa – istakao je Bešlić.

Bilo je govora o uvođenju novog, online načina upisa učenika u srednje škole, ali prema riječima Bešlića, teško da će se to u ovoj školskoj godini realizovati.

– Tu je problem jer se pri upisu djece putem interneta, oni mogu opredijeliti za tri škole. Ali to nama stvara dodatni problem, jer se treba dugo čekati da se vidi u koju će školu onda dijete biti upisano. Taj način je teško izvodiv, ne znam šta će biti od njega – kazao je predsjednik sindikata.

Iako online upis još nije zaživio, učenici na stranici Ministarstva mogu pristupiti online kalkulatoru putem kojeg mogu izračunati broj bodova za upis u srednju školu.

Gledaju se uspjeh učenika tokom školovanja i rezultati eksterne mature, te konačan zbir pokazuje koliko šanse učenici imaju za upis u pojedine srednjoškolske ustanove.

(M. Arslanagić/Faktor.ba)


Ponedjeljak, 28.03.2016. / http://faktor.ba/