Najlakše je otići. Ako nemate posao, izmislite ga!

Najlakše je otići. Ako nemate posao, izmislite ga!

Svjesni teške situacije u našoj zemlji, za mlade parove koji planiraju zajedničku budućnost i obitelj, Amina i Kenan, odlučili su, kako kažu, ‘izmisliti posao’, staviti faklutetsko obrazovanje u stranu i zaposliti sami sebe. Kenan je po struci diplomirani pravnik, uskoro i magistar prava, dok je Amina studentica na Ekonomskom fakultetu, zajednička ljubav im je pčelarstvo.

”Pčelarstvo je Kenanova ljubav već 15 godina i preko njega, postala je i moja. Sve radimo sami, od prerade voska, izrade satnih osnova, vađenja matične mlijeci. Uzgajamo i matice, a u svemu ovome dosta pomaže i Kenanov otac. Trenutno imamo 60 košnica i osam vrsta meda”, govori za Bljesak.info Amina i dodaje kako u ponudi imaju i ostale pčelinje proizvode, matičnu mliječ, propolis, polen te razne ljekovite kombinacije
sa medom.

Zadovljni su trenutnom prodajom proizvoda, ali rade i na širenju pčelinje zajednice jer žele povećati broj košnica.

”Pri kraju je naš veliki projekt, izrada kontejnera za košnice što će nam omogućiti lakši transport pčela za vrijeme ispaša, a pčele vodimo na razne lokacije Stolac, Nevesinje, Modriča, Gornji Vakuf, dok im je stalno stanište u Čapljini”, govori mlada poduzetnica.

Posao su pokrenuli preko Facebook grupe gdje se prodaju domaći proizvodi, da bi nakon toga napravili svoju Facebook stranicu na kojoj ih već sada prati preko nekoliko tisuća ljudi.

”Sav posao se odvija preko Facebooka, kupci naručuju putem poruke gdje je potrebno napisati kontakt telefon, adresu zatim mi dostavljamo besplatno na kućnu adresu, a za ostale gradove šaljemo poštom.

Na našoj FB stranici objavljujemo pripreme proizvode, vrcanje meda, stanje košnica, gdje su pčele na ispaši, te na taj način svi imaju uvid u naš rad”, govori Amina i dodaje kako kupci mogu javno iskazati zadovoljstvo medom i ostalim proizvodima, kao i načinom dostave.

Do sad nisu imali niti jednu negativnu kritiku te im je zadovoljstvo što su
ljudi prepoznali kvalitetu njihovih proizvoda. Smatraju kako nema ništa ljepše nego dobiti poruku punu pohvala za rad, što im i daje dodatni poticaj i potvrdu kako im kupci vjeruju.

Na upit što bi poručili svim nezaposlenima a posebno mladim ljudima koji još uvijek čekaju da se nešto oko njih pokrene, ovaj mladi par govori: ”Ako nemate posao, izmislite ga! Nije sramota raditi bilo što van struke, sramota je ležati i čekati marku-dvije od roditelja za kavu i kladionicu.

Budite uporni u onom što volite jer i kaplja vode kamen dubi, snagom svojom već upornim padanjem. Kad tad će netko obratiti pažnju na ono što radite ako je to kvalitetno i dobro. Šteta je ne iskorititi prirodne potencijale koje nam naša zemlja pruža za bilo koju gospodarsku granu. Najlakše je otići”.

 

Bljesak.info

Utorak, 21.06.2016. / http://www.hocu.ba/