Investicija koja otvara 250 radnih mjesta u Olovu čeka potez države

Investicija koja otvara 250 radnih mjesta u Olovu čeka potez države

Investicija koja otvara 250 radnih mjesta u Olovu čeka potez države

Jedna od najvećih investicija u rudarstvo u Bosni i Hercegovini nakon rata trebala bi se desiti u Olovu. Naime, britanska kompanija Mineco Limited, članica Mineco Grupe je najavila otvaranje novog rudnika olova i prvog rudnika sa podzemnom eksploatacijom izgrađenog od 1978. godine. Poslovi oko pribavljanja dozvola pokrenuti su još 2012. godine, te zbog obimne bh. birokracije projekat vrijedan 10 miliona dolara koji povlači i 250 novih radnih mjesta je na čekanju.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba direktor Geometa, Ismar Šabović kaže kako se pripreme za izgradnju prvog rudnika u Bosni i Hercegovini, koji bi trebao biti otvoren nakon trideset godina, provode već četiri godine.

ZAHTJEVNE BH PROCEDURE

Početkom februara, grupacija Mineco je predala zahtjev za urbanističku dozvolu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. No, nakon dobijanja urbanističke dozvole, kako bi rudnik počeo sa radom, u narednom periodu će biti neophodno ishodovati od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije i eksploatacijsku dozvolu, dozvolu za izvođenje radova prema glavnom rudarskom projektu te upotrebnu dozvolu.

Ostatak vijesti pročitajte ovdje.

Utorak, 05.04.2016. / http://www.akta.ba/