Idite slobodno, zamijeniće vas roboti!

Idite slobodno, zamijeniće vas roboti!

Mlade ljude koji odlaze, u bliskoj budućnosti u BiH, zamijeniće roboti. Barem tako tvrdi lider SDA Bakir Izetbegović

R.U.R. – Rossumovi univerzalni roboti (češki Rossumovi univerzální roboti) naziv je drame češkog pisca Karela Čapeka premijerno objavljene 1920. godine. Radnja drame odvija se u skoroj budućnosti u kojoj kompanija Rossum Universal Robots (R.U.R.) proizvodi androidne sluge. Ovi „roboti“ se koriste kao jeftina radna snaga bez ikakvih radničkih prava, a njihova velika primjena u industriji vremenom mijenja cjelokupnu ekonomiju. Ipak "roboti" nisu zadovoljni svojim statusom i dižu pobunu i uništavaju cjelokupno čovječanstvo. Naziv drame R.U.R. je skraćenica za „Rossumovi Univerzalni Roboti“, tj. naziv kompanije koja proizvodi robote. Rossum je ironična igra pisca s rječju rozum (odnosno na našem razum). Riječ robot je prvi put korištena u ovom djelu, a nju je skovao Josef Čapek, brat Karela Čapeka.

Mlade ljude koji odlaze, u bliskoj budućnosti u BiH zamijeniće roboti. Barem tako tvrdi lider SDA Bakir Izetbegović koji je u Hadžićima izjavio ovo:

"Mlade ljude koji odlaze ćemo u velikoj mjeri morati nadoknaditi haj tek tehnologijama i robotikom, a oružane snage robotima ćemo morati poduprijeti, prije svega dronovima, odnosno letećim robotima."

Poruka politike ove vrste je jasna. Ne možemo, odnosno ne želimo da zaustavljamo proces odlaska. Kakve strategije o mladima, kakva budućnost. Vašu budućnost kreiraćemo umjesto vas.

Bosanskohercegovački Westworld (američka naučnofantastična serija o pobuni androida, izvorno namijenjenih kao zabava za bogate pojedince), tako će zasjati u punom sjaju, naša robotika upregnuće sve svoje snage za razvoj ovog društva. Nećemo se obazirati na prošlost sa mladim ljudima, postaćemo zemlja staraca i mladih živahnih kiborga.

Prema popisu stanovništva provedenom 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi 773.850 mladih starosne dobi od 15 do 30 godina. Drugim riječima, 21,91% populacije čine mladi.

Istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) intervjuisalo je 5000 mladih u BiH. Utvrđeno je da je gotovo polovina (47%) razmišljala o emigriranju, dok je gotovo četvrtina (24%) razmišljala o trajnom odlasku

Slične rezultate prošle godine imao je Institut za razvoj mladih KULT. Njihovi podaci pokazuju da je želja za odlaskom iz zemlje i dalje visoka te da više od 50 odsto mladih navodi da želi da napusti BiH, dok je njih 12,1 odsto već preduzelo konkretne korake

Ali to naše političare ne zanima. Jer imaju zamjenske modele u pripremi. Androide.

Jedan od omladinaca koji ne žele napustiti ovu zemlju je i budući andrioid S7080D4N B74G0VC4N1N ( inače civilno Slobodan Blagovčanin, dugogodišnji aktivista iz Omladinskog resursnog centra Tuzla ).

B74G0VC4N1N za BUKU ( kodiranim jezikom koji smo morali dešifrovati ) kaže kako gospodin Bakir Izetbegović mladima nije poslao nikakvu novu poruku, već je samo spretnije formulisao svoje misli i na nešto ljepši način rekao da ga uopšte ne interesuju mladi.

"Ne interesuju ga mladi što odlaze, a bome ni mladi koji ostaju. U njegovim očima mladi su isključivo radna snaga, koja treba da porezima puni budžet da bi on i njegova svita mogli lagodno da žive i preglumljavaju patriJotizam. Sa druge strane, mladi su počeli da bivaju glasniji i sve manje trpe njihove pljačke, afere i razdiranje države. Samim tim se kvalifikujemo u nepodobne, pa je i bolje i lakše zadržati vlast ukoliko nas zamjene roboti", kaže robot B74G0VC4N1N.

Aldin Alić iz Omladinskog udruženja REaktiv kaže da zagovaranje robotike i uvođenje umjetne inteligencije u redovne radne procese zahtjeva puno dublju analizu od nesuvisle izjave na stranačkom okupljanju.

"Mladi ljudi koji trajno odlaze su poraz našeg društva i od političara zahtijevaju iznalaženje načina kako ljudima ponuditi bolje uslove života za ostanak, ili barem povratak, a ne da smišljaju kako će ih nadoknaditi", ističe Alić.

B74G0VC4N1N vjeruje da bismo, u slučaju zamjene robota za mlade, mogli postati pioniri u nečemu, a to je da će naši bosanskohercegovački roboti biti prvi u svjetu koji će imati platu i uredno plaćati porez kako bi naša vlastela opstajala.

A i to sve do neke nove pobune - ovoga puta robota. Dok i njima ne dopi.di sa domaćim političarima.


Srijeda, 27.07.2022. / https://6yka.com