Gebruder Weiss BiH planira nova zapošljavanja i proširenje odjeljenja

Gebruder Weiss BiH planira nova zapošljavanja i proširenje odjeljenja

Kompanija Gebruder Weiss je u BiH prisutna indirektno od 2006. godine preko drugih špedicija, a registrovala je kompaniju u BiH 2008. godine. Nakon pet godina kompanija ima 23 uposlenika, a 15. juna je preselila u nove prostorije, u kojima je otvoren i logistički centar sa skladišnim kapacitetom od hiljadu kvadratnih metara.

Cilj je da u naredna tri mjeseca bude napravljen dodatak koji će imati ukupno 2.000 kvadrata skladišnog prostora u kojem će se raditi po najmodernijim tehnologijama. Almir Jonuz, direktor Gebruder Weiss BiH, kazao je u intervjuu za Oslobođenje da će ovu godinu završiti sa pozitivnim poslovanjem, a u 2014. stupaju u pregovore sa velikim kompanijama.

Kompanija Gebruder Weiss se na tržištu BiH pojavila 2008. godine. Odakle ideja za otvaranje firme u BiH?

Almir Jonuz- Ideja je došla od same centrale Gebruder Weissa, kompanije koja je pomno istraživala tržište posljednjih godina i koja je 2006. došla ovdje indirektno, preko agencija drugih špedicija koje su radile, međutim rastući trend biznisa koji se dešavao u BiH, koji su oni pratili, je prouzrokovao u svemu tome ideju da bi oni trebali doći direktno na bh. tržište i početi biznis koji je vezan za špediciju i logistiku. Procjena je trajala prilično dugo, od 1996. godine jako puno svjetskih brendova iz ove oblasti je došlo u BiH, međutim napravljena je jedna opsežna opservacija tržišta, kako idu trendovi, kako raste biznis, o poslovima uvoza i samih investitora koji su dolazili ovdje. Tako da je ideja bila da se biznis pokrene direktno sa brendom Gebruder Weiss u BiH.

Ta ideja se rodila u februaru 2008., a već u julu smo krenuli sa registracijom kompanije tako da smo za relativno kratko vrijeme za bosanske uslove, za nepuna tri mjeseca, već bili operativni. Krenuli smo sa skromnim timom od šest zaposlenih, radili smo tada samo agencijeske usluge, carinjenje pošiljki koje su dolazile iz Evrope, da bi u narednim godinama, kako je vrijeme odmicalo, otvarali nove servise, nove odjele. Krenuli smo od kompletnih utovara, od servisa, zatim skladišne logistike, a 2010. smo otvorili odjel avio-pomorskog saobraćaja. Nismo htjeli odmah krenuti sa velikim ulaganjima, sa brzim zaposlenjima, obzirom da smo mi vrlo socijalno orjentisana kompanija, koja teško zapošljava ali teško i otpušta. To nam je i bila vodilja u cijeloj priči, da napravimo sigurnu kompaniju koja ima svoj rad tako da, nakon pet godina, danas imamo 23 uposlena, 15. juna smo preselili u nove prostorije, koje su puno veće gdje imamo kancelarijski prostor, otvorili smo pravi logistički centar sa skladišnim kapacitetom od hiljadu kvadratnih metara. Cilj nam je da u naredna tri mjeseca napravimo još jedan dodatak koji će imati ukupno 2.000 kvadrata skladišnog prostora gdje ćemo raditi po najmodernijim tehnologijama.

Prošlu godinu ste završili pozitivno, kakva su predviđanja za 2013.?

- Prošla godina je bila sjajna za nas, najbolja otkako je osnovana firma ovdje. Ovu godinu također ćemo završiti sa pozitivnim poslovanjem iako je sama godina kao godina imala vrlo čudne trendove, uzlaznu i silaznu putanju. Jako smo zadovoljni, akvizirali smo nekoliko jako dobrih klijenata u skladišnoj logistici što nam je i bio glavni cilj, tako da možemo biti jako zadovoljni razvojem situacije koji se desio u zadnjem kvartalu ove godine. Možemo sada već slobodno reći da ćemo završiti sa pozitivnim poslovanjem i ono što je važno, pored postojećih klijenata, u pregovorima smo sa velikim kompanijama u 2014. koji će sami po sebi dovesti do novih zaposlenja, otvaranja novih odjeljenja i tako dalje.

Pored navedenog, koji su još planovi za naredni period?

- U narednom periodu, pored proširenja skladišnih kapaciteta, ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju kvaliteta usluga. Ne želimo da imamo trend da nam kvantitet ide nauštrb kvaliteta tako da ćemo ići i u drugu fazu zapošljavanja i proširenja odjeljenja. Otvorili smo sve servise koje inače Gebruder Weiss nudi u Evropi tako da nam je cilj zadržati taj kvalitet sa postojećim klijentima uz proširenje kapaciteta gdje možemo pružiti pravu profesionalnu uslugu iz oblasti špedicije, logistike i međunarodnog transporta.

Ostvarili ste i dobru saradnju sa Zavodom za zapošljavanje?

- Imamo izuzetno dobru saradnju sa Zavodom za zapošljavanje Kantona Sarajevo koja je počela kada je započet projekt zapošljavanja mladih, koji se zvao Šansa za sve. Vidjeli smo taj oglas i prijavili se jer smo htjeli nove, mlade i pametne kadrove. Mi još uvijek spadamo u domen malih filijala u GW koncernu, međutim, rado smo se odazvali i imali smo pravo dovesti jednog zaposlenika, mladu ekonomisticu koja je izrazila veliku želju da radi u kompaniji i kada joj istekne ugovor ostavićemo je ovdje. Vrlo rado smo izlazili u susret i studentima Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, pošto im je trebala stručna praksa.

Ponedjeljak, 09.12.2013. / ekapija.ba