Vrhunske vijesti iz Njemačke: Iz Bavarske stiže novi lijek protiv korone, nadaju se brzom odobrenju

Lijek protiv COVID-a 19 je gotov i sada se očekuje brzo odobrenje - što vjerojatno znači tek za nekih godinu dana.

 

Učinkovitija sredstva protiv koronavirusa nužnija su nego ikad. Iako se sada najviše govori o cjepivu, umirujuće je što se i istraživanje lijekova protiv COVID-a 19 odvija velikom brzinom, iako nešto dalje od očiju javnosti.

Farmaceutska tvrtka Formycon sa sjedištem u Bavarskoj je prije par dana iznenadila vijestima da blokator virusa korone koji je ta kompanija razvila pod nazivom FIB207 može u potpunosti spriječiti zarazu stanica.

Kao glavnu točku ulaska u ljudske stanice SARS-CoV-2 i drugi koronavirusi koriste ACE2 receptor na površini stanice. Upravo tu se aktivira Formyconov fuzijske bjelančevine za antitijela koje se efikasno vezuju za SARS koronaviruse.

- To znači da pacijenti koji su teško oboljeli od COVID-a 19 i koji su u bolnici imaju mogućnost liječenja, naglašava šef Formycona Carsten Brockmeyer u intervjuu za njemački javni servis tagesschau.de. Za sada ne postoji lijek koji je dovoljno učinkovit za ove pacijente, dodao je.

Analitičar Damien Choplein (Kepler Cheuvreux) govori o dobrim vijestima. Takva izvrsna zaštita putem aktivnog sastojka, čak i od mutacija, trenutno ne postoji ni kod cjepiva niti drugih terapijskih antitijela u razvoju.

Formycon sada cilja na brzo odobrenje njegovog lijeka u hitnim slučajevima. Međutim, to brzo je relativno. Prvi razgovori s Europskom agencijom za lijekove EMA i američkim uredom za odobrenje lijekova FDA trebali bi se održati početkom prvog kvartala 2021., objašnjava Brockmeyer. On se hitnom odobrenju nada početkom 2022. godine.

Članak je u skraćenom izdanu prenesen s portala Deutsche Welle.

Četvrtak, 24.12.2020. / posao.hr