Uzaludne nade za posao u Norveškoj

Uzaludne nade za posao u Norveškoj

Građani Bosne i Hercegovine, zbog najava da se u Norveškoj traži radna snaga, ponadali su se kako bi, mogli bar na nekoliko mjeseci da žive u ovoj obećanoj zemlji.

Kada se kaže obećana zemlja, misli se na podatak koji je nedavno objavljen, a to je da "Norveška ima i viška novca u svom budžetu". Tamo, dakle, nema zime.

Međutim, tamo najverovatnije nema ni posla za Bosance jer, kako prenose regionalni mediji, nekoliko kompanija koje posluju na globalnom nivou, traži radnike u Norveškoj iz cijele Evrope.

- Sve činjenice u ovim člancima nisu tačne, jer se ne precizira da se navedene mogućnosti zapošljavanja odnose na državljane EFTA zemalja (Evropsko udruženje slobodne trgovine). Što se tiče državljana BiH, oni moraju da predaju zahtjev za boravišnu i radnu dozvolu prije dolaska u Norvešku. Takođe, sami sebi moraju obezbijediti ponudu za posao u Norveškoj - kažu iz norveške ambasade u Sarajevu.

Aida ZejčirovićIz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kažu kako do sad nisu imali nikakvih kontakata sa poslodavcima iz te države, te kako se ono što je objavljeno na stranici EURES - a više odnosi na građane EU i namjera poslodavaca iz Norveške je da privuku radnike iz EU, a ne iz trećih zemalja, ističu iz Agencije.

- Mi samo imamo informaciju da bi te kompanije zaposlile i radnike iz BiH, između ostalih. Moje mišljenje je da će oni više zapošljavati ljude koji ne treba da sređuju radnu dozvolu, a radnicima iz BiH je ona potrebna - istakla je direktorka portala BoljiPosao.com Aida Zejčirović, i dodala kako je jako puno ljudi iz BiH koji su i inače zainteresovani za poslove u inostranstvu .

Četvrtak, 13.02.2014. / http://www.6yka.com