Srbija uspješno privlači investicije: Planira postati regionalni lider u IT industriji

Srbija uspješno privlači investicije: Planira postati regionalni lider u IT industriji

Razvoj industrije informacijskih tehnologija je dio strategije Srbije za reindustrijalizaciju srpskog gospodarstva. Ekonomski oporavak može ubrzati jedino privlačenjem izravnih stranih investicija, što Vlada Srbije prilično uspješno i čini.

To potvrđuju ulaganja europskih kompanija ali i ruskih, kineskih i arapskih. Sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorene su investicije u nekoliko područja - poljoprivredi, infrastrukturi, riječnom i zračnom prometu, a najveći posao najavljuje tvrtka "Mubadala", koja planira graditi tvornicu čipova.
 
Umjesto da izvezu ljude, izvoze njihovo znanje
Srbija je usvojila Strategiju koja će joj omogućiti da postane najatraktivnija zemlja u jugoistočnoj Europi za ulaganje u IT sektor. Vlada osigurava dodatne poticaje proizvođačima softvera, jer na taj način domaći stručnjaci mogu lako plasirati svoje znanje na inozemno tržište. Dobar geostrateški položaj zemlje i visokokvalificirani stručnjaci u području informacijskih tehnologija privukli su jednu od vodećih svjetskih kompanija u ovom području "Mubadala" iz UAE ".
 
Predstavnici Vlade procjenjuju da će obim investicija iz Abu Dabija, na temelju Sporazuma dvije zemlje, dostići nekoliko stotina milijuna eura, a ukoliko se ostvare planovi tvrtke "Mubadala", dostići će i milijardu eura.
 
Ova tvrtka ima razgranatu mrežu pogona u UAE, SAD i Europi i njen razvoj baziran je na stalnom širenju i investicijama. Tome doprinosi i brz razvoj IT tehnologije u svijetu, kao i bežičnih uređaja, potrošačka groznica za mobilnim telefonima, tablet računalima, u koje se čipovi ugrađuju. Izgradnja tvornice čipova u bila bi najveća investicija u prethodne četiri desetljeća u Srbiji, i najveća u IT industriji, a Srbija bi bila jedna od malobrojnih zemalja svijeta, koja bi proizvodila sofisticirane i tražene komponente za IT uređaje.
 
IT industrija zaposlit će na tisuće stručnjaka
Vlada Srbije je razgovarala s predstavnicima tvrtke "Mubadala" o detaljima ovog projekta, koji bi se realizirao u nekoliko faza. Najvažnija je prva faza izgradnje Centra za istraživanje i tvornice čipova u Srbiji. U istraživačkom Centru zaposlilo bi se pedeset vrhunskih stručnjaka iz IT područja, a Tvornica čipova zaposlila bi ih još oko tisuću. Kako najavljuju iz Vlade, "Mubadala" će donijeti visoke tehnologije, kakve do sada Srbija nije imala a posjeduju je samo vodeće svjetske sile. Ovaj posao od Srbije može napraviti lidera u regiji u ovoj područja.
 
Ulaganja "Mubadala" se ne završavaju samo na ovome, jer tvrtka, odnosno njena podružnica tvrtke ATIC (Advanced Technology Investment Company) planira i izgradnju tvornice za proizvodnju sofisticiranih komponenti za avio- industriju u Srbiji.
 
Ako intenzivni pregovori s ATIC-om, budu uspješno završeni, tvornica čipova u Srbiji će biti najveći projekt u posljednjih gotovo pola stoljeća i najveći IT projekt u svijetu. Riječ je o investiciji od 4 milijarde eura i tvornici koja bi zapošljavala možda i nekoliko tisuća stručnjaka.

Petak, 04.10.2013. / index.hr