Slovenija želi prepoloviti sivu ekonomiju

Slovenija želi prepoloviti sivu ekonomiju

Slovenija želi u tri godine raznim akcijama prepoloviti opseg sive ekonomije, a u idućoj godini mogla bi tim mjerama za državni proračun uprihoditi dodatnih 200 milijuna eura, ocjena je slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana.

"Bio bih razočaran ako od mjera za suzbijanje sive ekonomije ne osiguramo 200 milijuna eura dodatnih prihoda", izjavio je Židan.

On je imenovan koordinatorom ministarske skupine koja se pod motom "Uključi razum - zahtjevaj račun" kampanjom u javnosti i konkretnim mjerama, te akcijama inspektora na terenu bori protiv sive ekonomije.

Opseg sive ekonomije u Sloveniji po ocjenama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) iznosi 24 posto BDP-a, a vlada se u protekloj godini po prvi put učinkovito suočila s tim pojavom, naglasio je Židan.

Istaknuo je da su u srpnju ove godine uvedene tzv. virtualne porezne blagajne koje smanjuju mogućnost lažiranja utrška, te izvedeno osvještavanje građana o štetnosti sive ekonomije, a vlada o sivoj ekonomiji razmišlja prilikom donošenja svih zakona.

"Kod svake zakonske regulative koju mijenjamo ili donosimo novu, uvijek se pitamo koliko to doprinosi borbi protiv sive ekonomije", kazao je Židan, dodavši da mjere već daju rezultat, pa je tako u trećem kvartalu naplaćeno za 16,5 posto, odnosno 86 milijuna eura više od PDV-a nego je bilo uobičajeno.

Za kampanju u borbi protiv sive ekonomije slovenska vlada je u 2013. godini potrošila 120.000 eura, a za iduću osigurala 240.000 eura.

Četvrtak, 26.12.2013. / Poslovni dnevnik / ekapija.ba