Prosječan Grk u penziji prije 58. rođendana

Prosječan Grk u penziji prije 58. rođendana

Prosjek starosti u kojoj se građani Grčke penzionišu iznosi svega 57 godina i osam mjeseci, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Grčki zavod za statistiku, Elstat.

Zavod je u istraživanju koristio podatke iz kvartalnih izvještaja za period april-jun 2012. za ljude starosti od 50 do 69 godina i došao je do veoma zanimljivih zaključaka, prenosi grčki dnevni list Katimerini.

Prosječna starost za odlazak u penziju kod muškaraca je 58 godina, a kod žena par mjeseci manje. Svega 28,3 odsto ispitanika navelo je obavezno penzionisanje kao glavni razlog njihovog izlaska sa tržišta rada.

Skoro šest od deset anketiranih ispunilo je uslove za penziju, dok je 5,7 odsto penzionera otišlo u penziju zbog zdravstvenih problema.

Pokazalo se da na godine u kojima se neko penzioniše utiče nivo obrazovanja, pa oni sa osnovnom školom imaju veće šanse da se penzionišu kasnije, u prosjeku sa 59 godina i tri mjeseca, dok obrazovaniji radnici ranije odlaze u penziju, a prosjek za one sa visokim obrazovanjem iznosi 56 godina i četiri mjeseca.

Privatni programi socijalne sigurnosti podmiruju minimalni broj penzionera, svega njih 2.208, odnosno 0,2 odsto. Najveći broj ljudi (88,1 odsto) penzije prima iz javnog socijalnog fonda, dok 0,2 odsto (3.885 ljudi) prima kombinaciju državne i privatne penzije.

S druge strane, veoma veliki broj ljudi, njih 1.216.495, starosti od 50 do 69 godina, odlučio je da se ne penzioniše iako na to ima pravo. Među svim penzionerima, oni koji su penzionisani zbog godina starosti čine 38,9 odsto, navodi Elstat.

Utorak, 17.12.2013. / Nezavisne novine / ekapija.ba