Njemci žele kažnjavati šefove koji zahtjevaju prekovremeni rad

Njemci žele kažnjavati šefove koji zahtjevaju prekovremeni rad

Njemci žele kažnjavati šefove koji zahtjevaju prekovremeni rad

Njemački sindikalisti su na nogama. Traže od zakonodavaca da urede tržište rada, jer poslodavci sve više, suprotno zakonskim odredbama, od radnika zahtijevaju prekovremeni rad.

Rezultati istraživanja krovnog udruženja njemačkih sindikata DGB, koji su željeli utvrditi koliko radnika zaista koštaju prekovremeni sati, pokazali su da postoji razlog za uzbunu. Naime, prema tim rezultatima svaki treći zaposlenik radi više od 45 sati tjedno, a njih 17 posto 48 sati tjedno, što je čak i zabranjeno, piše Deutsche Welle.

Zakonom je, pak, u Njemačkoj dozvoljen prekovremeni rad, međutim samo u izuzetnim i strogo određenim uvjetima. Umjesto toga, rijetko se koji zaposlenik usudi postaviti to pitanje u strahu da će tako pojaviti sumnja njegove “marljivosti” i “požrtvovnosti”.

Posao nose kući

No, svima koji rade prekovremeno, a njih je 60 posto, jasno je da trpe njihove obitelji. Kod onih koji rade od 35 do 44 sati na tjedan se na to žali samo njih 28 posto. Sindikat je utvrdio da kod onih s izuzetno velikim brojem radnih sati, njih čak 48 posto kaže kako se ne mogu posve opustiti čak i kad su na odmoru. Problem opuštanja kod onih s normalnim radnim vremenom je manji i uočen je kod 27 posto radnika.
Problem je i u tome što čak 32 posto onih s velikim brojem prekovremenih posao nosi kući. Istovremeno je činjenica da oni koji najviše rade, najviše i zarađuju. Tako po satnici, pak, najgore prolazi “srednji menadžment” koji u 44 posto slučajeva radi najmanje 45 sati tjedno.

Najbolje je biti bankar

Kad se gledaju sektori, najgore je u ugostiteljskih branši gdje čak 63 posto zaposlenih radi duže nego što je zakonom predviđeno, piše Deutsche Welle. Slijedi ih 59 posto radnika u prometu. Istovremeno, bankarskom sektoru i sektoru osiguranja radi se najmanje.
Sindikati upozoravaju da je najgore od svega to što nitko ni ne primjećuje da oni koji rade “dan i noć” rade na takav način i što poslodavci to smatraju gotovo “normalnim”. Također pozivaju da zakonodavce da urede radne odnose i uvedu kaznene instrumente za poslodavce kojima bi, primjerice, palo na pamet da svom zaposleniku pošalju SMS usred noći i potom ga ujutro pozovu na red jer im nije odgovorio.

Srijeda, 24.02.2016. / http://www.posao.hr/