Zdrava ishrana

Djeca koja jedu potrebnu količinu zdrave hrane i dovoljno su aktivni imaju osnovu za zdrav život i manji rizik od dugoročnih zdravstvenih problema. Djetinjstvo je ključno razdoblje za rast i razvoj. Zdravstveni problemi i problemi sa ishranom često počinju u djetinjstvu.
Većina roditelja tvrde da djecu hrane zdravo jer ”već svi vrapci na grani znaju što je zdrava hrana”. Nažalost, ovaj izraz "zdravo" se zloupotrebljava, možda i više nego bilo koji drugi. Potrebno je zastati i preispitati neke općeprihvaćene tvrdnje i smjernice. Previše smo se prepustili struji i slijepo vjerujemo u informacije koje dobivamo preko medija, a zaboravili smo tradicionalne mudrosti koje su se generacijama čuvale i prenosile na slijedeće naraštaje.

Svaka mlada osoba zaslužuje najbolji način ishrane u periodu odrastanja. Svjesni smo da su mladi danas pretrpani nekvalitetnim informacijama o tome šta trebaju da unose, te su im postavljeni ne tako pozitivni primjeri zdravog načina ishrane.

Djeca i mladi su veoma osjetljiva grupa te omogućavanje njihovog zdravog rasta i razvoja predstavlja obavezu i odgovornost svih segmenata društva. Zbog toga je potrebno osigurati sve uvjete da bi se kod djece razvile zdrave prehrambene navike.

Na ovoj radionici razgovarat ćemo o pravilnom načinu ishrane, broju obroka u toku dana, potrebnom sastavu dnevnog jelovnika, štetnoj hrani koja nas okružuje, te pokušati izraditi plan ishrane za određeni period. Također, razgovarat ćemo o tome šta svaka mlada osoba treba da zna o kuhanju, kako pomoći roditeljima u spremanju dnevnih obroka i zbog čega je jako važno pripremati užinu kući.

Prijavite se za nesvakidašnju radionicu o tome kako biti snažna, zdrava i produktivna mlada osoba.

Datum: 11. 01. 2017
Vrijeme: 11:00
Cijena: 0 KM
Edukator: Damir Zeković, dugogodišnji omladinski radnik i pro-trener vršnjačke edukacije

DODATNE INFORMACIJE

Učesnici će kroz interaktivnu nastavu učestvovati u izradi svog "plana razvoja" koristeći tablice za unos nutrijenata.

Prijava OVDJE

Srijeda, 04.01.2017. / www.civilnodrustvo.ba