Više od 20.000 privrednika želi izmjene Zakona o PDV-u

Više od 20.000 privrednika želi izmjene Zakona o PDV-u

Više od 20.000 privrednika želi izmjene Zakona o PDV-u

autor amela
petak, 08 april 2016 09:01
Institut za razvoj mladih KULT, kako bi intenzivirao proces izmjene Zakona o PDV-u, pokrenuo je inicijativu potpisivanja pisma podrške procesu izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine.

Pismo podrške prvenstveno je namijenjeno privrednicima, a za samo pet dana potpisalo ga je više od 20.000 privrednika okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi.

Institut za razvoj mladih KULT zalaže se za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojim bi poreski obveznici PDV plaćali nakon što naplate svoja potraživanja, a ne do 10. u mjesecu, kako to trenutni zakon nalaže.

Trenutni zakonski propisi stvaraju poslovno okruženje u kojem mala i srednja preduzeća često prestaju sa poslovanjem, te su izmjene neophodne.

Institut će i u narednom periodu nastaviti sa prikupljanjem pisama podrške, ali i sa zagovaranjem izmjena Zakona o PDV-u kod predstavnika vlasti.

Pismo podrške dostupno je na web portalu: www.podrzi.poslovniprostorbh.org

Institut za razvoj mladih KULT je, kroz petnaest godina postojanja, radio vrlo uspješno na izradi i provođenju zakonskih rješenja koja doprinose poboljšanju društvenog položaja mladih, ali i građana općenito. S obzirom da su ekonomska pitanja izvor većine problema mladih ljudi, Institut se snažno zalaže za aktivnosti i inicijative koje za cilj imaju stvaranje povoljnijeg poslovnog prostora u BiH, ne samo za mlade nego za sve poduzetnike.

Zagovaranje izmjene Zakona o PDV-u provodi se u okviru inicijative "Poslovni prostor BH", koju vodi Institut za razvoj mladih KULT. Inicijativa je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ponedjeljak, 11.04.2016. / http://mladi.org/