Uskoro raspisivanje Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera FMRPO-a

Uskoro raspisivanje Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera FMRPO-a

Uskoro raspisivanje Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera FMRPO-a

autor amela
četvrtak, 31 mart 2016 15:20

Predstavnici/ce Instituta za razvoj mladih KULT sastali su se sa gosp. Amirom Zukićem, ministrom razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH, te gosp. Zdravkom Čerovićem, pomoćnikom ministra.

Tema sastanka bila je unapređenje kriterija projekata za mlade, žene i novoosnovane biznise u okviru Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera FMRPO-a, kojeg Ministarstvo redovno raspisuje na godišnjem nivou, te izdvaja značajna novčana sredstva za pomoć i podršku privredi.

Uskoro se očekuje raspisivanje Javnog poziva za 2016. godinu, a Institut za razvoj mladih KULT pružit će ministarstvu tehničku, savjetodavnu i koordinacionu podršku u procesu inforimisanja mladih, žena, te osoba sa novoosnovanim biznisima, prvenstveno o načinima prijave na poziv.

Predstavnici/ce Instituta predstavili su ministru i inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost u BiH. Kako su istakli, zagovaranje izmjena zakona vrši se u okviru sveobuhvatne inicijative „Poslovni prostor BH“, a koja je usmjerena na unapređenje poslovnog ambijenta u kojem djeluju mladi, ali i svi ostali privrednici i vlasnici malih i srednjih preduzeća.

Tema razgovora bio je i tok implementacije Uredbe o poticanju zapošljavanja i samozapošljavanja Vlade FBiH, gdje je ministarstvo uključeno kao relevantan akter. Institut za razvoj mladih KULT znažno je podržao ovu uredbu, kako bi bila što dostupnija mladim i poduzetnicima.

Institut za razvoj mladih KULT otvorio je i dijalog o pitanjima kreiranja i donošenja Zakona o poticanju zapošljavanja FBiH koji bi stvorio dugoročne preduslove za veću zaposlenost mladih.

Petak, 01.04.2016. / http://www.mladi.org/