Kovač najavio potpisivanje sporazuma sa BiH o podršci za članstvo u EU

Kovač najavio potpisivanje sporazuma sa BiH o podršci za članstvo u EU

Kovač najavio potpisivanje sporazuma sa BiH o podršci za članstvo u EU

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač u intervjuu za "Avaz" najavio je potpisivanje sporazuma putem kojeg će se Hrvatska obavezati na pružanje stručne pomoći u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

U petak su, naime, u glavnom gradu Austrije on i šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz snažno podržali aplikaciju BiH za članstvo u EU, dajući do znanja da će se njihove države, kao punopravne članice Unije, u Evropskom vijeću u narednom periodu pozitivno odrediti u vezi s odobravanjem kandidatskog statusa naše države.

Kovač, otkriva da će Hrvatska ići i korak dalje te će našoj državi, putem sporazuma koji će uskoro biti potpisan, pružiti svu potrebnu pomoć do kandidatskog statusa, pa i samog članstva.

"Hrvatska je članica EU i kao potpisnica Dejtonskog sporazuma ima posebnu odgovornost prema BiH. Aktivno smo podržali predaju vašeg zahtjeva za članstvo u EU. Kolega Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, i moja malenkost planiramo vrlo skoro potpisati taj sporazum o europskom partnerstvu koji će tvoriti platformu za pružanje stručne potpore procesu integracije BiH u EU", izjavio je Kovač.

Za svoje prvo inozemno odredište Kovač je odabrao BiH, koju je posjetio sedmi dan nakon što je formirana nova hrvatska vlada.

Ponedjeljak, 04.04.2016. / http://www.akta.ba/