Efikasnom komunikacijom do izvrsnosti

Autorski trening „Efektivnom komunikacijom do izvrsnosti“ je zasnovan na savremenim znanjima, vještinama i praktičnom iskustvu iz oblasti menadžmenta i transakcione analize, što ga čini jedinstvenim na našim prostorima.

Cilj treninga je predstaviti značaj emocionalne inteligencije (EQ), vrste komunikacijskih opcija, te osvijetliti prisustvo i destruktivnost nesvjesnih psiholoških igara na radnom mjestu. Nakon treninga, polaznici će biti motivirani da postižu, grade i održavaju pozitivne odnose prema sebi i sa drugima, a sve u cilju njihove radne motiviranosti i, posljedično, stvaranja pozitivne klime u organizaciji kako bi se ostvarivali željeni poslovni rezultati.

Polaznici će nakon ove edukacije biti svjesniji emocija na radnom mjestu i time spremniji da njima upravljaju. Usvojiće bolje razumijevanje značaja komuniciranja unutar organizacije i direktan uticaj komunikacije na poslovne rezultate. Biće osposobljeni da stvaraju uslove za uspješnu komunikaciju unutar i sa svim rukovodnim nivoima, da izbjegnu nepotrebne konfrontacije, izađu iz konfrontacija, ponude efektna rješenja, povećaju produktivnost, da stvaraju putokaze u komunikaciji prema različitim tipovima ličnosti.

Datum:17. 12. 2016

Vrijeme:09:00

Cijena:60 KM

Cijena uključuje PDV. 
Edukator: Lejla Džaferović, certificirani praktičar Transakcione analize i Gestalt coach (savjetnik) sa završenim postdiplomskim studijem poslovne administracije (MBA).

PROGRAM EDUKACIJE

Moduli treninga su:

MODUL 1 Emocionalna inteligencija: Pružiti uvid u pojam emocionalne inteligencije (EQ) – zašto je zapadni top menadžeri preferiraju u odnosu na IQ? Zašto je važno upravljati emocijama na radnom mjestu i kako vas to može učiniti uposlenikom koga svi žele u timu, ili najboljim rukovodiocem?

MODUL 2 Vrste komunikacije: Pružiti učesnicima uvid u značaj komunikacije u organizacijama, kako se njome upravlja, dobitima od adekvatne komunikacije, kako je komunikacija direktno povezana sa ličnim učinkom, klimom i kulturom u organizaciji, te naposlijetku učinkom organizacije i poslovnim rezultatima.

MODUL 3 Psihološke igre: Kako izbjeći nepotrebne sukobe i „hladne ratove“ koji ometaju proces rada?

 

PRIJAVITE SE OVDJE

Ponedjeljak, 05.12.2016.