Istraživanja: Političke veze ključne za dobivanje poslova u javnim nabavama

Istraživanja: Političke veze ključne za dobivanje poslova u javnim nabavama

Istraživanja: Političke veze ključne za dobivanje poslova u javnim nabavama

Značaj, način provođenja i svrha monitoringa javnih nabava u Bosni i Hercegovini te uloga različitih aktera iz vladinog i civilnoga sektora u tom procesu naziv je današnje stručne rasprave koju je u Mostaru organizirao Centar za društvena istraživanja Analitika.

“U istraživanju koje je proveo spomenuti Centar prije dvije godine, čak 90 posto od 500 ispitanika, vlasnika privatnih kompanija, smatralo je kako su osobne i političke veze ključne za dobijanje poslova u procesima javnih nabava”, rekla je u izjavi za medije ispred organizatora Nermina Voloder.

Po njezinim riječima, 2014. godine donesen je novi zakon o javnim nabavama, koji propisuje nove obveze i odgovornost svih sudionika u tom procesu, uključujući ugovorne organe ali i ponuđače.

“Novi zakon propisuje da ugovorni organ mora napraviti plan javnih nabava početkom godine, a na kraju izvješće o tome kako je taj proces proveden, s naznačenim iznosima i rokovima”, istaknula je Voloder, napominjući kako nisu u taj proces uključeni kontrolni mehanizmi koji će osigurati funkcionalan sustav javnih nabava od javnoga interesa. Također je ukazala na manjkavosti u pogledu transparentnosti u smislu neobjavljivanja spomenutih planova na web stranicama.

Slično mišljenje podijelio je i predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić, koji ističe kako u sadašnje stanje javnih nabava treba uključiti i jake organizacije iz nevladinog sektra – tzv. monitoring timove kao savjetodavna tijela na svim razinama vlasti koji će na neki način kontrolirati postupke javnih nabava, podsjećajući kako je sličan model aktualan u Srbiji i da već daje rezultate.

“Međutim, dok politika BiH ne bude spremna da stvarno raščisti s korupcijom neće se se bitno pomaći stanje u BiH”, zaključio je Majić.

Po riječima Admira Ćebića iz Agencije za javne nabavke, javni sektor za potrebe javnih nabava potroši značajan dio proračuna.

“Istovremeno oblast javnih nabava je izuzetno podložna korupciji i brojnim oblicima zlouporabe, kao što su visoka cijena za nabavke loše kvalitete, nabavka roba i radova koji nisu ekonomski opravdani ili se ne baziraju na stvarnim potrebama i slično”, podsjetio je Ćebić, napominjući da, kad bi se iste pravilno koristile čak bi doprinijele društvu.

(Agencija FENA)

Ponedjeljak, 30.05.2016. / http://novovrijeme.ba/