Prema istraživanju Eurostata BiH druga najsiromašnija zemlja i u 2020.

Prema istraživanju Eurostata BiH druga najsiromašnija zemlja i u 2020.

U ponedjeljak je Eurostat objavio podatke o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini prema kojima je Bosna i Hercegovina druga najsiromašnija zemlja u Europi . AIC mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svotu novca.

Bosna i Hercegovina je i ovim podacima potvrdila da je i dalje najsiromašnija zemlja ,a od nas su kao sto možete vidjeti i na karti gora jedino Albanija.

Najbogatiji je Luksemburg koji je 31 posto iznad prosjeka. Slijedi Njemačka s 23 posto, a u skupini zemalja koje stvarnu individualnu potrošnju imaju od 5 do 20 posto iznad prosjeka su Austrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Švedska i Francuska.

Interesantno je da Rumunjska koja je uvijek slovila za jednu od najsiromašnijih zemalja danas prestigla i Hrvatsku pa čak i Slovačku .

Također prema istraživanju Eurostata "Koliko je skupa vaša zemlja?” Bosna i Hercegovina stoji nešto bolje pa je tako ima jednu od najnižih stopa ispod 54%.U toj skupini nalazi se još Rumunjska ,Bugarska i Poljska , dok su najskuplje zemlje Danska ,Irska ,Švedska i Irska gdje najviši nivo potrošačkih cijena u 2020 prelazi 126%.

Kompletne podatke pogledajte OVDJE

Srijeda, 23.06.2021.