Poziv na regionalni sastanak Alijanse za EU integracije

Poziv na regionalni sastanak Alijanse za EU integracije

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da uzmete učešće na regionalnom sastanaku Alijanse za Evropske integracije u BiH, u Sarajevu, dana 10.05.2017. godine u hotelu Hollywood, sa početkom u 11 časova.

 

                                                         

 

Sarajevo
03.05.2017.


Poziv na regionalni sastanak Alijanse za EU integracije


Poštovana/i,


Centri civilnih inicijativa (CCI) i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED), uz podršku EU Delagacije u BiH kroz Tacso BIH, pokrenuli su inicijativu za kreiranje „Alijanse za EU integracije“ kao strukture sa kapacitetom da doprinese aktivnom učešću subjekata koji djeluju izvan javnog sektora (NVO, mediji, poslovna preduzeća, akademska zajednica, nezavisni aktivisti, itd) u aktuelnim procesima EU integracija u BiH – kako u postojećim aktivnostima u vezi sa EU upitnikom tako i kasnije nakon očekivano pozitivnog
AVIS izvještaja, a kada započnu pregovori po pojedinim poglavljima.


Tim povodom Vas pozivamo na regionalni sastanak Alijanse za EU integracije koja ce se održati 10. maja u Sarajevu, u hotelu Hollywood (Dr.Mustafe Pintola 23, Ilidža), sa početkom u 11:00 časova.

Na sastanku ćemo imati priliku razmjeniti informacije o inicijativi, tj. imati priliku pitati/diskutovati/ razjasniti sva pitanja, s ciljem da se već tada što veći broj organizacija i pojedinaca priključi „Alijansi“, odnosno nekoj od radnih grupa koje ćemo formirati po poglavljima EU.

U narednom periodu želimo uspostaviti najmanje 7 radnih grupa (sa akterima iz civilnog i poslovnog sektora, medija i drugih), koje bi pokrile blizu 20 pregovaračkih poglavlja i koje bi u narednih nekoliko mjeseci praktično radile na pitanjima iz aktuelnog Upitnika Evropske komisije, uz razvoj partnerstava sa javnim institucijama u vezi dolazećih pregovaračkih poglavlja. Tokom juna/jula 2017. godine planirana je organizacija velike zajedničke konferencije, na kojoj će se diskutovati o najboljim modalitetima i pristupima u budućem radu.

Želimo pozicionirati Alijansu za EU integracije kao otvoren i inkluzivni alat nevladinog i poslovnog sektora sa kapacitetom da legitimno i kvalitetno doprinese pregovaračkom postupku (kroz analize/konsultacije/ javne debate/policy prijedloge itd) kako bi dobili što bolje javne politike tokom usklađivanja sa acquis communautaire, te da kao takva Alijansa za EU integracije bude prepoznata od ključnih aktera u BiH kao i EU delegacije.

Putni troškovi za aktere koji dolaze iz mjesta koja su udaljena više od 30 km od mjesta održavanja regionalnog sastanka Alijanse biće pokriveni od strane organizatora.

Molimo Vas da potvrdu Vašeg učešća dostavite na jedan od kontakt mailova koordinatora Alijanse, Denisa Telića ([email protected]) ili Dražena Barišića ([email protected]).


                                                     

Tagovi: cci, EU, integracije
Srijeda, 03.05.2017.