LRC dodijelio bonitetne ocjene bh. kompanijama

Znanje je postalo ključni ekonomski resurs i dominantni, ako ne i jedini, izvor konkurentne prednosti. To su još prije 20 godina shvatili stručnjaci bonitetne kompanije LRC d.o.o. iz Sarajeva i kreirali tada prvi elektronski sistem pružanja poslovnih informacija u jugoistočnoj Evropi. Kontinuiranirad na prikupljanju, obradi i distribuciji poslovnih informacija, prije svega finansijskih pokazatelja poslovanja domaćih i kompanija u regiji,doveo je do evolucije ove platforme u jedinstveni Business Intelligence System (BIS), čime su finansijske informacije o poslovanju kompanija u BiH dobile sasvim novu vrijednost.

Informacije o finansijskom poslovanju, poslovnim analizama i rizicima ključni su za donošenje kvalitetnih odluka kompanija, ali i jasan pokazatelj ekonomske stabilnosti jedne zemlje. Upravo zbog toga ih je važno pravilno staviti u kontekst, kategorizirati, obraditi i pretvoriti u informacije.

„A kada na te informacije primijenimo iskustvo, intuiciju i transformiramo ih - dobijemo znanje. S pravom možemo reći da posljednjih 20 godina kreiramo znanje za naše klijente. Posjedujemo najveću bazu podataka, nabolje analitičke alate, najpouzdaniju platformu. O značaju Business Intelligence Systema govori i činjenica da čak 95% finansijskog sektora u BiH koristi ove podatke za svoje operativne aktivnosti”, rekao je Ermin Cero, direktor razvoja LRC-a.

I upravo kroz LRC Business Intelligence System omogućeno je kreiranje sveobuhvatne i detaljne analize industrija, regija, kompanija i tržišta, koje su kroz projekte Poslovnih novina dobile jednu novu dimenziju, te na domaćem i regionalnom tržištu identificirale kompanije koje bilježe natprosječne poslovne rezultate.

Ove informacije su temelj i projekta „Pouzdanost 2019“, koji već petu godinu zaredom najveća bonitetna kuća u Bosni i Hercegovini LRC realizira u saradnji sa Poslovnim novinama, jer predstavljaju objektivan, stručan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena.

Certifikat bonitetne pouzdanosti LRC,kao prva i vodeća bonitetna kuća u Bosni i Hercegovini, dodjeljuje samo onim pravnim licima koja ostvaruju natprosječne pokazatelje uspješnosti i zadovoljavaju jasno i preciznodefiniranekriterijeuspostavljenje po uzoru na iste najvećih globalnih agencija, a koji se sastoje iz nekoliko grupa finansijskih pokazatelja. Certifikat Pouzdanost nosiocima osigurava konkurentnu prednost i ugled u odnosu na ostatak industrije i na taj način u velikoj mjeri olakšava poslovanje. Vrlo je bitna činjenica da u samom procesu ne postoji mogućnost proizvoljnog definiranja ocjena jer se one izračunavaju automatski po unosu finansijskih izvještaja i drugih poslovnih informacija, u potpuno kontroliranom okruženju, bez mogućnosti bilo kakve manipulacije podacima. Na taj način se osigurava puna objektivnost, relevantnost, neovisnost i, što je možda i najbitnije, pouzdanost dobijene ocjene na koju se poslovni partneri u potpunosti mogu osloniti.

Ovogodišnjom analizom 33.097 završnih računa iz 2018. koje su u roku predali privredni subjekti nadležnim državnim agencijama APIF-u i FIA-i, došlo se do preliminarnih podatka da je broj bonitetno pouzdanih kompanija porastao za 16%. Prošle godine ih je bilo 4.512, dok je ove godine taj broj porastao na 5.214.

Ovi lideri izvrsnosti moraju imati posebno mjesto u poslovnom svijetu, jer biti bonitetno pouzdana kompanija znači biti stabilan oslonac svojim kupcima, dobavljačima i partnerima. A Poslovna konferencija koja se svake godine održava u Sarajevu u novembru namijenjena je upravo njima. LRC i Poslovne novine je organiziraju s ciljem isticanja važnosti sinergije između najboljih praksi iz oblasti rukovođenja i najboljih poslovnih rješenja. To je mjesto na kojem se govori o važnosti liderstva i razgovara o biznisu,mjesto gdje se nude ideje kako biti još uspješniji, kroz primjere najboljih praksi lidera u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu,i mjesto gdje se najboljima uručuju certifikati i Zvijezde bonitetne pouzdanosti.

Bonitetnu ocjenu svoje kompanije možete besplatno provjeriti na

https://testiraj.lrcbh.com

 

Petak, 28.06.2019.