ETIČKA LINIJA za rano uočavanje nepravilnosti u poslovanju – domaći brend po EU standardima

ETIČKA LINIJA za rano uočavanje nepravilnosti u poslovanju – domaći brend po EU standardima

Bh. kompanija Net Consulting d.o.o. iz Sarajeva za online sistem „Etička linija“ dobila evropski certifikat „ePrivacyseal“

ETIČKA LINIJA za rano uočavanje nepravilnosti u poslovanju – domaći brend po EU standardima

Etička linija je zaštićena, pouzdana i otvorena web-linija, koja zaposlenicima, klijentima i poslovnim partnerima pruža mogućnost da povjerljivo ukažu na uočene nepravilnosti i rizike u poslovanju kompanije ili institucije. Pravovremeno dobijene informacije o nepravilnostima i rizicima vlasnicima i rukovodiocima omogućavaju prevenciju, sprječavanje i saniranje finansijske i reputacijske štete po organizaciju.

„Net Consulting d.o.o., Bosna i Hercegovina, ima pravo korištenja “Pečata elektronske privatnosti” koji dodjeljuje ePrivacyseal GmbH iz Njemačke. Ovim se potvrđuje usklađenost proizvoda „Etička linija“ firme Net Consulting iz BiH s katalogom kriterija ePrivacyseal GmbH-a, prema verziji EU”, stoji između ostalog u Certifikatu koji dodjeljuje njemačka kuća ePrivacyseal GmbH iz Berlina, a u skladu je s Direktivom 95/46/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća o zaštiti ličnih podataka.

“Etička linija” je siguran i lako dostupan kanal za rano uočavanje nepravilnosti i rizičnih tačaka u kompanijama i institucijama. Kompanije u zemaljama naprednih ekonomija već uveliko koriste slične sisteme koji omogućavaju uposlenicima, klijentima i poslovnim partnerima da ukažu na uočene propuste, greške, različite zloupotrebe i neetične postupke, kako bi vlasnici i direktori kompanija reagovali prije nastanka incidenta i štete po kompaniju. Ovaj mehanizam karaktekterišu tehnološke mjere zaštite privatnosti i sigurnosti korisnika u skladu sa EU regulativama.

„Možemo biti ponosni što imamo ovako napredan i sofisticiran domaći proizvod, uz to neuporedivo povoljniji od svjetskih konkurenata. Certifikat koji smo dobili dokazuje da „Etička linija“ ispunjava zahtjevne evropske standarde. „Etička linija“ je svojim kvalitetom već ušla u EU“, kaže Bojan Bajić, direktor kompanije Net Consulting. „U Bosni i Hercegovini nekoliko institucija i privatnih kompanija već koriste našu „Etičku liniju“, a interesovanje za ovaj sistem pokazuju i kompanije iz regiona, tako da su naši planovi u narednom periodu usmjereni i na izvoz“, dodaje Bajić.

Karakteristike „Etičke linije“ jesu povjerljivo ukazivanje na nepravilnosti, stalna dostupnost 24/7/365, dvosmjerna zaštićena komunikacija između korisnika i internog istražitelja, mogućnost korisnicima da prate tok i progres rješavanja uočenih problema, automatizacija postupaka i kontrola procesa, deriviranje izvještaja s preciznim statistikama o tipu nepravilnosti i rezultatima provjere, fleksibilna konfiguracija prema potrebi klijenata i korisnika, što sve povećava interno i eksterno povjerenje u kompaniju, njenu kvalitetu i pouzdanost.

Među izvedenim nalazima ispitivanja proizvoda “Etička linija” u Certifikatu se navodi “da se lični podaci obrađuju samo uz saglasnost nositelja podataka i uz zakonsku dozvolu, da proizvod zadovoljava tehničke i organizacijske mjere u skladu s evropskim direktivama, da se zakonska prava nositelja podataka štite,...“ - sve u skladu s članovima evropske Direktive 95/46/EZ. Proces certifikacije 'Etičke linije' je trajao 14 mjeseci i pozitivno je okončan početkom marta 2016. godine. 'Etička linija' je također dobitnik priznanja kroz program podrške inovacijama u biznisu pod nazivom 'Challenge', od strane Švedske ambasade u BiH.

Za više informacija o „Etičkoj liniji“ upućujemo vas na:
www.netconsulting.ba
[email protected]

Utorak, 15.03.2016.