Bh. privrednici pitaju: “Zašto nam vlasti ne žele pomoći?”

Bh. privrednici pitaju: “Zašto nam vlasti ne žele pomoći?”


autor amela
srijeda, 17 maj 2017 13:25


Budžetski poticaji privredi u 2015. godini bili su manji za 50 miliona konvertibilnih maraka u odnosu na 2014. godinu, a za oko 100 miliona maraka manji u odnosu na 2013. godinu.

Ovi podaci objavljeni su u „Analizi budžetskih poticaja privredi u BiH u 2015. g. s prijedlogom mjera za unaprjeđenje procesa dodjele poticaja privredi“ koju je uradio Institut za razvoj mladih KULT, a koja je danas u Hotelu Holiday u Sarajevu predstavljena na konferenciji „Kako poticajima bolje pomoći bh. privredi?“.

Prema rezultatima Analize,poticaji privredi u 2015. godini iznosili su nešto više od 211 miliona konvertibilnih maraka. Najviše sredstava izdvojeno je za poljoprivredu, nakon koje slijedi industrija (20,21%), usluge (19,60%), razvoj preduzetništva i obrta (10,02%), energetika (8,12%) i turizam (1,94%).

Konferencija je simbolično počela u 5 minuta do 12 sati, jer je prema mišljenju brojnih bh. privrednika krajnje vrijeme da se počne misliti o privredi i strateški djelovati.


“Radna mjesta su u privredi, a ne u javnoj administraciji. Moramo raditi na jačanju privrede, a dodjela budžetskih poticaja samo je jedan od načina. Mora se intenzivnije raditi na poboljšanju ovog procesa kako bismo vidjeli efekte. Samo jaka privreda osigurat će veći broj radih mjesta i zustaviti trend odlaska stanovništva iz BiH, posebno mladih.” – istakla je Nejra Neimarlija Roić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Prisutni privrednici kritikovali su dosadašnji proces dodjele budžetskih poticaja, ukazali na nebrigu vlasti za njih i bh. privredu, te ukazali na brojne primjere uspješnih privrednika u Bosni i Hercegovini koji su uglavnom prepušteni sami sebi.

Na konferenciji je predstavljeno i 12 mjera za unaprjeđenje procesa dodjele poticaja privredi koje su identifikovane kroz Analizu, a neke od njih su da je neophodno napraviti opsežnu analizu stanja privrede i njenih realnih potreba, da je potrebno uskladiti dodjele poticaja s drugim nivoima vlasti, osigurati transparentnost procesa, fokusirati se na kvalitet projekta kojem se dodjeljuje poticaj, te povećati izdvajanja ukupnih sredstava za poticaje.

“Mala privreda ne vjeruje u poticaje, pa ne želi ni aplicirati. Takav stav rezultat je dugogodišnjeg načina dodjele poticaja od strane vlasti.” – poručila je Jasminka Hadžiabdić iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici privrede i privrednih komora, akademskog sektora, lokalnih zajednica iz cijele BiH, kantonalnih i entitetskih ministarstava finansija i privrede, te međunarodnih organizacija u BiH.

Konferencija je organizovana u okviru inicijative „Poslovni prostor BH“ koju Institut za razvoj mladih KULT sprovodi od 2014. godine i ulaže napore u rješavanje problema enormne nezaposlenosti.

Istraživanje je provedeno u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Četvrtak, 18.05.2017. / http://mladi.org/