Američki regulatori traže prisilno razbijanje Facebooka

Američki regulatori traže prisilno razbijanje Facebooka

Ovaj potez najjači je regulatorni udar na Facebook u njegovoj povijesti

Američki regulatori, odnosno Savezna trgovinska komisija FTC, i koalicija glavnih odvjetnika saveznih država, njih 48, žele prisilno razbijanje Facebooka, tražeći od saveznog suda da se Facebooku naredi prodaja WhatsAppa i Instagrama.

Radi se o dvije odvojene tužbe, no ovo je prvi puta, da je kritika monopolskog položaja Facebooka na ovaj način formalizirana u tužbi saveznom sudu.

"Facebook je zadržao svoj monopolski položaj kupujući tvrtke koje predstavljaju konkurentsku prijetnju i namećući restriktivne politike koje neopravdano ometaju stvarne ili potencijalne rivale koje Facebook ",stoji u tužbi Komisije podnijetoj saveznom sudu u Washingtonu.

Tužbom se traži od suda da odredi "otuđenje imovine, otuđenje ili rekonstrukciju poduzeća (uključujući, ali ne ograničavajući se na Instagram i / ili WhatsApp)", kao i druge moguće poteze koja bi sud možda želio i mogao.

Glavni odvjetnici iz 48 država rekli su da podnose vlastitu tužbu protiv Facebooka, što ukazuje na širi konsenzus i stvarnu namjeru da se Facebook i njegov izvršni direktor Mark Zuckerberg stave pod prisilnu kontrolu.

Uslijed tužbe Facebook-ova cijena dionica pala je za čak 4 posto.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

Ponedjeljak, 14.12.2020. / www.posao.hr