Slovenija i dalje traži radnike iz Bosne i Hercegovine, a istovremeno bolje plaća

Slovenija i dalje traži radnike iz Bosne i Hercegovine, a istovremeno bolje plaća

Radna mjesta koja se sad popunjavaju u BiH nisu sezonska, nego ona upražnjena otkazima prošle godine

Nagla potražnja radnika u posljednjih nekoliko sedmica u Bosni i Hercegovini, pogotovo u sektoru turizma, iako nagovještava oporavak bh. ekonomije, i dalje je daleko od toga.


Oporavak

Prema istraživanjima nekih platformi za zapošljavanje, među kojima je i Boljiposao.com, navodna nova zapošljavanja su, zapravo, uglavnom popunjavanje radnih mjesta koja su upražnjena tokom prošle godine u vrijeme otkaza zbog pandemije.
Kako nam je kazao Dominik Raškaj, marketing i PR menadžer na ovoj platformi, zapošljavanja novih radnika, onih kojih su do prošle godine bili sezonski neće biti još dugo.

Iako platforme za zapošljavanje nude mnogo poslova u oblasti turizma, vrlo malo njih se odnosi na poslove u BiH

- Stvara se slika da se radi o velikom oporavku, ali istina je sasvim drugačija. Mi smo prošle godine imali velika otpuštanja i sad praktično popunjavamo ta ista mjesta. Ono na što se iz godine u godinu računalo tokom sezone, ove godine nećemo dočekati, jer će, prema nekim istraživanjima, trebati barem tri ili četiri godine da se sezonski radnici vrate, kazao nam je Raškaj.


Donekle ohrabruje činjenica da je potražnja za bh. radnicima u Sloveniji porasla, te da je u odnosu na ranije periode veća za 10 do 20 posto. Problemi su sa Hrvatskom i Njemačkom, koje ove godine uglavnom traže radnike sa putovnicama.


- Najviše se traže radnici u građevini, u transportu i IT sektoru, naročito u Sloveniji i Njemačkoj. Ove godine imamo veću potražnju radne snage zbog proste činjenice da je EU već pokrenula mehanizme za oporavak ekonomije, zbog čega se traži i više radnika. Ali ono što predstavlja problem jeste da zemlje koje su dosad najviše zapošljavale naše ljude, Hrvatska i Njemačka, sad traže hrvatske državljane, uglavnom zbog bržih procedura završavanja dokumentacije, kako bi ti radnici mogli što prije početi da rade, dodao je Raškaj.


S druge strane, Slovenija i dalje traži radnike iz Bosne i Hercegovine, a istovremeno bolje plaća i daje bolje uslove od Hrvatske, koja bi se zbog ovoga mogla suočiti sa poteškoćama u pronalasku radne snage.

Procedura

- Slovenski poslodavci ne žale za dobrim radnicima i nije im bitno što procedura duže traje za radnike iz BiH. Osim što bolje plaćaju radnike, bolje se i oglašavaju, te će Hrvatska sa uslovima koje nudi teže naći radnike u BiH. Slovenci, kao i Nijemci, plaćaju i različite dodatke na plate, plaćaju često i prevoz, dok u Hrvatskoj toga nema, kazao je Raškaj.

Utorak, 29.06.2021. / https://www.oslobodjenje.ba/