Istraživanje pokazalo: 47,37% ispitanika aktivno traži posao izvan Bosne i Hercegovine !

 

U istraživanju je učestvovalo 3285 ispitanika iz cijele BiH,  a cilj istraživanja  bio je  ispitati razloge za masovni odlazak radno sposobnog stanovništva iz Bosne i Hercegovine , koje kanale koriste za potragu za poslom u inostranstvu i šta je to što bi ih zadržalo i odvratilo od odlaska.

Na pitanje „Da li tražite posao izvan BiH?“, 47,37% ih se izjasnilo da aktivno traže posao izvan BiH, a čak 43,86% ih razmišlja o tome da svoj prvi ili bolji posao potraže u drugim državama.

Istraživanje je pokazalo da Bosanci i Hercegovci itekako znaju gdje bi išli. Velika većina (preko  82% ispitanika) se izjasnilo da bi najradije otišli u zemlje EU, zatim slijede prekooceanske države , a samo 7% ih želi raditi u susjedstvu i državama koje nisu članice EU. Najčešći način za traženja posla u inostranstvu su portali za traženje posla (30,18%), zatim slijede društvene mreže, networking , otvorene molbe poslodavcima  i Agencija za rad i zapošljavanje koja je prepoznata kao adresa za poslove u inostranstvu od 12,63% ispitanika.

Jedno od veoma važnih pitanje je bilo: „Šta je motiv za zapošljavanje u inostranstvu?“ Nije iznenađenje da je najveći procenat onih koji žele bolje uslove za svoju porodicu ( 31,27 %), a poslije toga slijede bolji uslovi rada (19,66%), bolja zarada (19,04%), mogućnost napredovanja (16,56%) itd.

Zamolili smo da nam ispitanici navedu razloge za napuštanje BiH. Najviše anketiranih, njih  23,54% je označilo korupciju i nepotizam kao glavni razlog, zatim nemogućnost zaposlenja 13,88%, loša opća klima 18,91%, pravna nesigurnost 15,51%....

U našem istraživanju smo željeli ukazati na problem iseljavanja te potaknuti ispitanike da nam ponude svoja rješenja ovog problema.  Preko 61% ih je mišljenja da ovaj problem mogu riješiti Nadležne institucije u BiH svojim većim angažmanom i stvaranjem boljih uslova za građane. Učesnici u istraživanju su svojim odgovorima odredili neke smjernice djelovanja, a to su: jednaka mogućnost za sve, pravna i politička sigurnost, povećanje plata i više radnih mjesta je ono što bi odmah smanjilo masovni odlazak.

Međutim, na pitanje: „Da li mislite da će nadležni nešto učiniti?“, 63,51% je odgovorilo da nadležne uopšte nije briga, a 32,98% da niko od odgovornih nema plan za zaustavljanje iseljavanja.

Najveći procenat  onih koji su pristali da budu anketirani (preko 77%) se odnosi na osobe od 25-44 godina starosti . Rezultati istraživanja su veoma zabrinjavajući ako uzmemo u obzir da je to radno aktivno stanovništvo od kojih bi većina napustila BiH. Samo njih 7,02% se izjasnilo da bi se vratili što prije, a  ostali ne bi nikada ili bi možda razmislili. 

Na kraju ovog istraživanja smo ispitanicima pružili mogućnost da ostave svoj komentar na istraživanje. Komentari su veoma interesantni, a mi Vam donosimo neke od njih:

- Sretno vam bilo u istraživanju,ali u ovoj našoj BiH neće se ništa promijeniti sve dok se kompletan sistem ne promjeni i ponovo ne postavi sistem sa pravim i stvarnim vrijednostima.

- Jedan važan faktor je naravno i trenutna situacija, nacionalizam, problemi u gradovima, posebno Sarajevu. Problem je otići do bolnice i hitne pomoći, niste vise sigurni da će vam neko ukazati pomoć, vama ili vašem djetetu.Jednostavno, mentalitet Balkana je najveći uzrok odlaska svake obrazovane i poštene osobe.

- Šta reci? Ne iseljavaju se vise siromašni i oni bez posla. Sad odlaze cijele porodice koje su stambeno i materijalno obezbijeđene. Bez povratka. Ova vlast na svim stranama i svim nivoima je prokockala povjerenje građana. Djeca ovdje nemaju budućnosti!

- Svakom ko ode kažem; - Ne okreći se sine... Mnogo smo mi matori zeznuli stvar ...

- Treba provoditi vise ovakvih istraživanja,da bismo konačno postali svjesni kolika je spremnost mladih da napuste državu i da se po to pitanju nešto poduzme !

 

Hvala vam na prilici da učestvujem u anketi, idealno bi bilo da se glas radnika/građanina uvaži, ali mi kao društvo smo nezreli za takvo nešto.

 

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i ostavili svoje komentare.

BoljiPosao.com

Tagovi: iseljavanje, mladi
Utorak, 28.08.2018.