Šefica dating aplikacije postala najmlađa self-made milijarderka na svijetu

Dionice dating aplikacije Bumble porasle su u četvrtak nakon inicijalne javne ponude kompanije, što je 31-godišnju izvršnu direktoricu i jednog od osnivača Whitney Wolfe Herd učinilo najmlađom svjetskom self-made milijarderkom. Njen skoro 12-postotni udio u kompaniji vrijedio je 1,6 milijardi dolara u četvrtak u 12:40 po istočnom vremenu, objavio je Forbes.

Bumbleove akcije počele su trgovanje po cijeni od 76 dolara, mnogo više od početne cijene za IPO od 43 dolara po dionici. Kompanija je debitirala nekoliko sati nakon otvaranja tržišta u četvrtak.

Kako navodi kompanija, Wolfe Herd posjeduje 21,54 miliona dionica, što je ekvivalentno 11,6% kompanije.

Pored toga što je najmlađa svjetska milijarderka, ona je i najmlađa ženska izvršna direktorica koja je ikad izvela IPO kompanije u SAD-u.

Sa 76 dolara po dionici rano u četvrtak popodne, tržišna kapitalizacija Bumblea iznosila je 8,6 milijardi dolara.

Wolfe Herd je osnovala Bumble 2014. godine ubrzo nakon što je tužila Tinder, svog prethodnog poslodavca, zbog seksualnog uznemiravanja. Navela je da joj je bivši šef i dečko Justin Mateen slao prijetnje, pogrdne tekstove i oduzeo joj titulu suosnivača u Tinderu. Tinder je negirao bilo kakvu nepravdu i slučaj je brzo i povjerljivo riješen.

Nakon što je napustila Tinder, Wolfe Herd je radila s Andreyem Andrejevim, ruskim milijarderom sa sjedištem u Londonu, koji je gradio uspješne aplikacije za pronalaženje partnera na mreži za evropsko i latinoameričko tržište, kako bi pokrenuli Bumble. Na Bumbleu samo žene mogu ostvariti prvi kontakt, što je faktor koji ovu aplikaciju razlikuje od Tindera i ostalih dating aplikacija.

Andreev je napustio kompaniju u novembru 2019. godine, četiri mjeseca nakon što je Forbes objavio istragu koja je pronašla navode o mizoginoj atmosferi u londonskom uredu, pod Andreevim vodstvom – dovodeći je u nesklad s Bumbleovom mantrom za osnaživanje žena.

Kompanija je negirala većinu optužbi i pokrenula internu istragu na čelu sa britanskom advokatskom kancelarijom Doyle Clayton, koja je zaključila „da je glavni navod iz Forbesovog članka – da u londonskom uredu trenutno postoji mizoginistička atmosfera – netačan. Ipak, istraga je identifikovala mali broj sadašnjih i bivših zaposlenih koji smatraju da u kompaniji postoje elementi seksizma, navedeno je tada.

Petak, 12.02.2021.