Hoće li nam za putovanja trebati COVID – pasoši?!

Potvrda o vakcinaciji ili negativan test na koronavirus. Ili možda oboje. COVID-pasoši, fokus na istraživanja prirodnih ljepota i znamenitosti u vlastitim zemljama, a u budućnosti vjerojatno i skuplji letovi. Spomenuti faktori mogli bi obilježiti naša buduća putovanja.

Brojni će turisti, ako je suditi po najavama iz niza zemalja, morati koristiti i drugi, globalno priznati pasoš, s podacima o vakcinama koja su primili, pa tako i onoj protiv koronavirusa. U Velikoj Britaniji još se od maja uveliko radi na uvođenju zdravstvenih pasoša - tamošnje vlasti usmjerene su na uvođenje njihovih elektronskih verzija, zbog čega već mjesecima surađuju s privatnim tehnološkim sektorom, piše Slobodna Dalmacija.

Planovi o uvođenju tzv. COVID-pasoša stižu iz različitih država, a njihovi najstrastveniji zagovornici su Francuska, Kina i Velika Britanija.

Pojedini stručnjaci izražavaju skepsu što se tiče masovnog vakcinisanja tokom ove godine, što zbog ograničenog broja vakcina, što zbog otpora, jer su, primjerice, najnovija istraživanja u Americi pokazala da je tek nešto više od polovice tamošnje populacije spremno vakcinisati se.

Razlozi zbog kojih mnoge velike države poput Kine, Velike Britanije ili Francuske, razmatraju uvođenje zdravstvenih pasoša za sve svoje građane, osim zbog sigurnosti, leže i u želji da se što prije uspostave međunarodna trgovina i promet poput onih prije pandemije.

Prijedlog za uvođenje zdravstvenih pasoša u nekim je državama prerastao i u političko pitanje, koje je uskovitlalo odnose u društvu. Primjerice u Francuskoj, gdje se prema nacrtu novog zakona predviđa uvođenje tzv. "zelenih pasoša" za osobe koje su vakcinisane.

U nacrtu zakona stoji da se onima koji ne mogu dokazati da su negativni na koronavirus ili se nisu cijepili, "zabrane određene aktivnosti i pristup gradskom prijevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima". Opozicija predvođena Marine Le Pen, lidericom Nacionalne fronte, okarakterizirala ga je kao "zdravstvenu diktaturu". "Ovim zakonom vakcinisanje neće postati obavezno, ali će spriječiti svakoga tko se ne želi vakcinisati da ima socijalni život", poručila je Le Pen.

Uz bok državnicima koji se zalažu za zdravstvene pasoše, stoje i uprave velikih aviokompanija. Svi se slažu u jednom - skupe i spore mjere poput testiranja i karantene moraju biti zamijenjene vakcinacijom, koja će se dokazivati posebnim dokumentom u međunarodnom prometu. Tako se među prvima javio Alan Joyce, izvršni direktor australske avio kompanije Qantas, koji je najavio da će putnici u njihovim avionima za Australiju morati imati zdravstvene pasoše. Nakon njega su se, u istom stilu, oglasili i čelnici novozelandskog i južnokorejskog nacionalnog avioprijevoznika, a i druge, brojne aviokompanije razmišljaju o cijepljenju kao uvjetu za putovanja u budućnosti.


Izvor: Slobodna Dalmacija 

Ponedjeljak, 18.01.2021. / posao.hr