Seminar „Živi li kodeks poslovnog ponašanja uposlenika u praksi ?“, Sarajevo 05. - 07. Maj

Seminar „Živi li kodeks poslovnog ponašanja uposlenika u praksi ?“, Sarajevo 05. - 07. Maj

Seminar „ŽIVI LI KODEKS POSLOVNOG PONAŠANJA UPOSLENIKA U PRAKSI?“, Sarajevo 05. - 07. Maj

Dobrog i lojalnog uposlenika poslodavac hoće dobro platiti i zadržati, jer svaki poslodavac zna kakva je premija imati takvog uposlenika. Ali šta raditi i kako se zaštititi od lošeg, neprofesionalnog, neetičnog i nelojalnog uposlenika? Vlasnici i direktori kompanija znaju koliko neprospavanih noći imaju zbog glasina da neki uposlenici koriste poziciju u firmi za privatne svrhe, koliko često gube vrijeme da gase požare u firmi izazvane neodgovornošću, koliko često gube klijente zbog neprofesionalizma uposlenika, koliko su puta imali povjerenje a bili prevareni i pokradeni.
Jedan vlasnik kompanije nam je skoro ispričao slučaj da su vršili nabavku nekih građevinskih radova. Raspisali su poziv i pristiglo je 5 ponuda. Tim za nabavke je po proceduri izabrao najpovoljniju ponudu. Radovi su uspješno okončani i svi su bili zadovoljni firmom koja je izvela radove. Međutim, nakon nekog vremena, vlasnik saznaje da je firma izvođač besplatno opremila stan jednog od šefova, u čijem resoru su prethodno izvršeni radovi. U vlasnika firme se uvukla sumnja, koja ga, priznaje, nervira svako veče prije sna. Pitao nas je kako se ovakve situacije rješavaju i preveniraju i šta on treba da misli o ovom događaju, obzirom da je po proceduri izabrana najjeftinija ponuda?
U jednoj drugoj situaciji u problemu se našao novi mladi uposlenik kompanije, koji je počeo raditi kao vozač jednog od više desetina vozila za transport robe. Grupa starijih kolega vozača pozvala ga je na piće dobrodošlice. Međutim, dobrodošlica se pretvorila u discipliniranje! Rekli su mu da sva vozila u prosjeku troše po 16 litara goriva i da njegovo vozilo također mora trošiti toliko. On je rekao da je nemoguće da vozilo može trošiti više od 11 litara. Kolege su mu kao poklon uručile plastični balon, crijevo za istakanje goriva i jasno mu stavili do znanja da će biti žestoko pretučen ako ne bude izvlačio gorivo, pa makar ga i prosipao u smeće. Kad smo naknadno sreli mladog vozača, rekao nam je da je ubrzo napustio tu firmu, ali da nikad vlasniku i šefovima nije ispričao za nesvakidašnji događaj! Šta vlasnik treba uraditi da bi mu mladi vozač saopštio ovu masovnu prevaru i krađu u njegovoj firmi?
O tome kako se slične neželjene situacije preveniraju, otkrivaju i rješavaju, kako se pisana pravila poslovnog ponašanja stvarno pretvaraju u svakodnevnu praksu, kako se prevenira sukob ličnog i interesa kompanije, o tome kako disciplinu i profesionalizam grade uspješne kompanije i kako se najbolja iskustva prilagođavaju neuređenom stanju u BiH, imate priliku da slušate od praktičara koji imaju veliko iskustvo u primjeni i forsiranju kodeksa poslovnog ponašanja u svakodnevnom radu različitih većih i malih firmi i svih vrsta uposlenika, od lojalnih do toksičnih.

Pohađajte cjelovit trodnevni seminar ili izaberite dan:


1.DAN, 5. maj, Uvod u poslovnu etiku

etičko poslovanje kao isplativo poslovanje, organizacija zasnovana na povjerenju – organizacija zasnovana na sumnjama, prijetnje za finansijske i reputacijske gubitke uzrokovane neetičnim ponačanjem pojedinaca, etičke dileme u poslovanju, poslovna kultura organizacije, koraci u procesu etičnog odlučivanja i rukovođenja

2. DAN, 6. maj, Etički kodeks – Kodeks poslovnog ponašanja

svrha etičkog kodeksa, primjeri dobrog i loše napravljenog kodeksa, etički kodeks - kodeks poslovnog ponašanja, formiranje tima za razvoj kodeksa, osnovni elementi kodeksa, uloga rukovodioca, nadležna osoba, mehanizmi za provođenje i forsiranje kodeksa, prihvatljivo i neprihvatljivo poslovno ponašanje, sukob interesa, zloupotreba MTS i radnog vremena, pokloni i donacije, nedozvoljeno animiranje

3. DAN, 7. Maj, Edukacija uposlenih o kodeksu poslovnog ponašanja

pridržavanje odredbi kodeksa, testiranje zaposlenika, ažuriranje kodeksa i jačanje svijesti zaposlenika, efektivno upravljanje procedurama usklađenosti poslovanja, kreiranje procedura usklađenosti, komuniciranje i analiza, standardi usklađenosti za ljudske resurse, radne dužnosti, evaluacija i promocija uposlenih, prijem uposlenih, obvezujuća edukacija zaposlenika


05 – 07. maj 2016. g., Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, eNet sala, III sprat.

Cijena jednog dana seminara je 250 KM (+ PDV). Odobravamo popust za pohađanje više dana seminara.

Brošuru „Ciklus seminara u oblasti usklađenosti i etike poslovanja“ sa svim detaljima o ovom seminaru na str. 4 (cijena, certifikat, bodovi i dr.) možete vidjeti ovdje, kao i prijavni obrazac.
Detaljnu Agendu možete pogledati ovdje.
Više informacija možete pogledati na www.netconsulting.ba, ili na e-mail [email protected], tel. 033 975 577 i mob. 061 487 691.

Petak, 22.04.2016. / http://netconsulting.ba/