Problemi mladih moraju biti uvršteni u izborne programe političkih stranaka

Problemi mladih moraju biti uvršteni u izborne programe političkih stranaka

Mladi iz Doboja, Bijeljine i Sarajeva  tokom dvodnevne obuke učili su o izbornom procesu i načinima izrade izbornog programa. Cilj obuke bio je osposobiti mlade da prepoznaju kvalitetan izborni program, te nauče kako lobirati da se  problemi sa kojima se suočava ova populacija uvrste u izborne programe političkih stranaka za Lokalne izbore 2016. godine.

m1obuka2

Obuci je prisustvovalo troje mladih koji će biti lideri grupa u svojim lokalnim zajednicama, te koji će sva znanja i vještine koje su stekli tokom obuke prenijeti vršnjacima.

Osim što će raditi na osnaživanju vršnjaka, ovi budući mladi lideri će se do oktobra, kada će biti održani Lokalni izbori 2016. godine, sastajati sa predstavnicima lokalnih vlasti kako bi lobirali da u svoje izborne programe uvrste listu ključnih problema mladih. Na listi problema su zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalna skrb, informisanje i mobilnost, te sport, kultura i slobodno vrijeme mladih.

Za lidere i članove njigovih grupa krajem jula bit će organizovana dodatna obuka. Obuku bi trebalo proći oko 30 mladih ljudi.

autor amela

Ponedjeljak, 11.07.2016. / http://mladi.org/