Predstavljen drugi krug obuka u oblasti industrije namještaja i obrade drveta

Predstavljen drugi krug obuka u oblasti industrije namještaja i obrade drveta

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici drvoprerađivačkog sektora, razvojnih agencija te visokoškolskih ustanova.

Projekat koji se realizuje u okviru aktivnosti programa PrilikaPlus, podržava Vlada Švajcarske a provodi Centar za razvoj i saradnju Univerziteta za primjenjene nauke iz Berna u saradnji sa Centrom za specijalističke edukacije“Format”. Aktivnosti projekta“Razvijanje liderstva i vještina u industriji namještaja i prerade drveta u BiH” su osmišljene i pokrenute sa namjerom da se polaznicima obrazovnih ciklusa ponude praktična znanja i vještine koje će primijeniti u svojim preduzećima. Obuka omogućava polaznicima da prepoznaju probleme u poslovnom okruženju i području odgovornosti, planiraju i provode promjene, primjene nove tehnologije te osiguraju kvalitet procesa proizvodnje.

Koordinator za privatni sektor u programu PrilikaPlus, Momir Širko precizirao je da za učešće u obukama mogu aplicirati sva preduzeća iz drvoprerađivačkog sektora te da će naredne prezentacije biti održane u Sarajevu 14. jula i Mostaru 15. jula.

LSDT2

Govoreći o prvom krugu obuka, koordinator projekta iz Centra “Format”, Narcisa Bašić Gaković je navela da su među dvadesetak polaznika bili predstavnici srednjeg i višeg menadžmenta preduzeća iz cijele BiH, kao i trening centara koji se bave obrazovanjem odraslih. “Trening je bio namijenjen sektoru proizvodnje namještaja i prerade drveta jer se u njemu prepoznao deficit kvalitetnog kadra”, pojasnila je Bašić. Ona je navela da su polaznici potvrdili da su unaprijedili znanja u vezi sa inovacijama i tehnološkim dostignućima u proizvodnji, kontroli kvaliteta, skladištenju, upravljanju materijalima, menadžerskim vještinama i u finansijama, što im je pomoglo da te sektore u svojim kompanijama bolje uvežu.

Jovanka Rožić, stručnjak u oblasti lakiranja i površinske obrade koja je pohađala prvi krug obuka od septembra 2015. do juna 2016. godine, pohvalila je njenu organizaciju i sveobuhvatnost. ”Svi koji se žele baviti ovom industrijom trebaju proći ovu obuku da vide kako sistem funkcioniše. Uči se i o finansijama, mendžmentu, tehničkim detaljima, kako rješavati probleme sa radnicima. Kod nas inače nema srednjeg nivoa menadžmenta već su samo radnici i vlasnici a nema srednjeg nivoa koji bi mogao da riješi mnoge problem”, kaže Rožić.

Obuka je koncipirana u pet modula od kojih će se po dva održati u Banjaluci i Mostaru a posljednji u Bilu u Švajcarskoj. Predavači će biti profesori Univerziteta primijenjenih nauka iz Berna uz asistenciju domaćih predavača koji su prošle godine završili obuku.
Prvi četvorodnevni obrazovni modul će se održati u septembru u Banjaluci a registracije polaznika će se primati do 26. avgusta 2016. godine.

Četvrtak, 07.07.2016. / http://prilikaplus.ba/